Jak podaje UMWW w konkursie uczestniczyli rolnicy, którzy prowadzą gospodarstwo rolne od co najmniej 7 lat i są producentami: rolniczych surowców i żywności nieprzetworzonej oraz przetworzonej, warzyw, owoców i roślin ozdobnych, materiału hodowlanego i zarodowego, materiału siewnego i szkółkarskiego, wikliny, trzciny, roślin leczniczych i innych. W tym roku w rywalizacji wzięło udział 45 gospodarstw. Wyłonienie spośród nich 20 najlepszych było zadaniem Kapituły Konkursu, której przewodniczył prof. dr hab. Grzegorz Skrzypczak, reprezentujący Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Kapituła zakwalifikowała do dalszego etapu rolników, którzy prezentowali wyjątkowo wysoki poziom produkcji rolniczej, stosowali nowoczesne technologie, odznaczali się dobrą organizacją pracy, wysoką estetyką gospodarstw, uzyskiwali wysokie efekty ekonomiczne, przejawiali troskę o środowisko naturalne.
10 laureatów otrzymało tytuł Wielkopolski Rolnik Roku, statuetkę Siewcy oraz nagrodę finansową w wysokości 15 tysięcy złotych.
10 laureatów otrzymało tytuł Wielkopolski Rolnik Roku, statuetkę Siewcy oraz nagrodę finansową w wysokości 15 tysięcy złotych.