Pieczony łosoś – wartości odżywcze
Łosoś jest nie tylko smaczną i łatwą do przyrządzenia rybą, ale także dostarcza ogromną dawkę kwasów omega-3, pełnowartościowego białka, witamin i składników mineralnych. Dzięki krótkiemu pieczeniu ryba ta zachowuje większość swoich cennych wartości odżywczych.
Białko zawarte w łososiu to jedno z najbardziej łatwostrawnych źródeł protein w żywności. W łososiu znajdziemy znaczne pokłady witaminy D, A i E oraz witamin z grupy B. Ryba ta zawiera też sporo selenu, jodu, fosfor i żelaza. Tłuszcz łososia bogaty jest w niezwykle cenne dla organizmu kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i eikozapentaenowego (EPA), które mają dobroczynny wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie, m.in.:
- wspierają pracę mózgu i układu nerwowego;
- zmniejszają stężenie „złego” cholesterolu (LDL) i trójglicerydów;
- normalizują ciśnienie tętnicze krwi;
- działają przeciwzakrzepowo;
- działają przeciwzapalnie;
- wspierają pracę układu odpornościowego;
- mają pozytywny wpływ na kondycję skóry.
Jakie zioła pasują do pieczonego łososia?
Obecność ziół podnosi wartość odżywczą i dodatkowo łosoś pieczony zyskuje składniki o działaniu przeciwutleniającym. Zioła są bowiem źródłem cennych antyoksydantów, które chronią organizm przed atakiem szkodliwych wolnych rodników tlenowych. Odpowiednio dobrane zioła są ponadto sposobem na podkreślenie smaku tej królewskiej ryby.
Łososia można przygotować z różnymi ziołami – zarówno świeżymi, jak i suszonymi. Warto komponować własne mieszanki ziół. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia, ale uważaj, żeby nie przesadzić. Łosoś to ryba, która nie przepada za zbyt intensywnymi przyprawami, które maskują jej naturalny smak. Do łososia pasują, m.in.:
- Koperek (koper ogrodowy);
- Natka pietruszki;
- Szałwia;
- Tymianek;
- Rozmaryn;
- Kolendra;
- Estragon;
- Koper włoski;
- Liście laurowe;
- Bazylia.
Łosoś pieczony w zielonej herbacie z curry z soczewicy – przepis
Przygotowując łososia pieczonego w ziołach, można śmiało puścić wodze fantazji i sięgnąć po nieoczywiste składniki. Chociaż zielona herbata kojarzy się nam przede wszystkim z naparem, można użyć jej również do doprawienia curry z łososia. Potrawa ma niepowtarzalny smak i aromat, a do tego moc wartości odżywczych. Zielona herbata ma wysoki potencjał antyoksydacyjny, a więc tworzy z łososiem wyjątkowo zdrowy duet. Dopełnieniem posiłku jest wyraziste curry z czerwonej soczewicy.
Składniki na 2 porcje:
- Świeży łosoś MOWI – 250 g;
- Sok z limonki – 1 łyżeczka;
- Skórka z cytryny – ¼ łyżeczki;
- Herbata zielona – 1 łyżka (zmielona na proszek);
- Masło ghee – 1 łyżka;
- Kurkuma – 1 łyżeczka;
- Gorczyca czarna – 1 łyżeczka;
- Kolendra ziarno – 1 łyżeczka;
- Kumin – 1 łyżeczka;
- Cebula czerwona – 1/2 sztuki;
- Czosnek – 1 sztuka;
- Imbir – 1 łyżka;
- Soczewica czerwona – 1/2 kubka;
- Mleko kokosowe – 1 kubek;
- Kolendra – kilka listków;
- Sól, pieprz – do smaku.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej średniej wielkości garnek i wrzuć do niego łyżkę masła ghee. Na roztopione masło wrzuć pokrojoną w kostkę połówkę czerwonej cebuli, ząbek drobno posiekanego czosnku i łyżeczkę startego imbiru. Dobrze wymieszaj i pozwól cebuli lekko się zeszklić. Dorzuć po łyżeczce: kurkumy, czarnej gorczycy, ziaren kolendry, kuminu – starannie wymieszaj. Kiedy zacznie wydobywać się przyjemny aromat przypraw, wsyp do nich soczewicę, zamieszaj, dodaj mleko kokosowe, znów zamieszaj i gotuj do miękkości.
W średniej misce wymieszaj 1/4 łyżeczki startej skórki cytryny, łyżkę zmielonej zielonej herbaty i łyżeczkę soku z limonki, a następnie obtocz w herbacianej miksturze łososia podzielonego na dwa kawałki. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Łososia upieczonego w zielonej herbacie ułóż na ciepłym curry z soczewicy. Udekoruj danie kilkoma listkami kolendry.