Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia, zdrowie to stan dobrego samopoczucia fizycznego, psychicznego i społecznego, a nie jedynie brak choroby czy schorzenia. Przyczynia się do tego wiele czynników, ale największy udział ma styl życia. Jak wiadomo, styl życia w dużym stopniu wpływa na sposób odżywiania, co czyni dietę wyjątkowo istotną, w profilaktyce zdrowia naszego organizmu.
Prawidłowe odżywianie to nic innego, jak dostarczanie organizmowi energii, oraz niezbędnych składników pokarmowych, które we właściwych ilościach i proporcjach przyczynią się do zachowania zdrowia. Ich spożycie uzależnione jest od płci, wieku, aktywności fizycznej czy stanu fizjologicznego. Nie przestrzeganie tych zasad, a więc mało urozmaicone żywienie, które charakteryzuje się dużym spożyciem żywności określonego rodzaju może powodować nadmierną podaż potencjalnie szkodliwych składników, czy niedobór tych, o działaniu ochronnym. Jak widać, niewłaściwa dieta, zarówno pod względem ilości i jakości spożywanego pokarmu może prowadzić do szeregu chorób, określanych mianem chorób dietozależnych.
Jak żywienie wpływa na organizm?
Do najczęściej wymienianych, żywieniowych czynników ryzyka zalicza się m.in.: nadmierną podaż energii i zbyt duży udział tłuszczu w diecie. W zależności od rodzaju przyjmowanych pokarmów narażamy się na niedobór lub nadmierne spożycie, niektórych składników w żywności. Może to przyczyniać się do zwiększonego ryzyka zawału serca, rozwoju cukrzycy, nadciśnienia tętniczego czy nowotworów, w przypadku spożywania w nadmiernej ilości:
Jak żywienie wpływa na organizm?
Do najczęściej wymienianych, żywieniowych czynników ryzyka zalicza się m.in.: nadmierną podaż energii i zbyt duży udział tłuszczu w diecie. W zależności od rodzaju przyjmowanych pokarmów narażamy się na niedobór lub nadmierne spożycie, niektórych składników w żywności. Może to przyczyniać się do zwiększonego ryzyka zawału serca, rozwoju cukrzycy, nadciśnienia tętniczego czy nowotworów, w przypadku spożywania w nadmiernej ilości:
- Tłuszczów zwierzęcych – choroba niedokrwienna serca, rak jelita grubego
- Soli kuchennej – rozwój nadciśnienia tętniczego, stan zapalny błony śluzowej żołądka i przełyku
- Fosforu względem wapnia – zaburzenie gospodarki wapniowej, zwiększające ryzyko osteoporozy
- Kofeiny (ponad 300mg) – ujemny bilans wapniowy, zwiększenie łamliwości kości
Badania wykazały, że aż 80 poznanych do tej pory jednostek chorobowych jest związanych ze złą dietą, a najczęściej pojawiające się choroby, takie jak otyłość, cukrzyca czy choroba niedokrwienna, zyskały miano epidemii. Praktyczne wskazówki na temat zdrowej, zbilansowanej diety znajdziesz na portalu Dietmap.pl.
Odpowiednia profilaktyka zdrowia, właśnie poprzez zachowanie zdrowego sposobu odżywiania ma na celu zapobieganie tym niekorzystnym zjawiskom. Działania te mają zapobiegać rozwojowi chorób, poprzez kontrolowanie przyczyn i czynników ryzyka. Prewencja może przyczynić się do zapobiegania poważniejszym konsekwencjom, poprzez wczesne jej wykrycie i leczenie.
Odpowiednia profilaktyka zdrowia, właśnie poprzez zachowanie zdrowego sposobu odżywiania ma na celu zapobieganie tym niekorzystnym zjawiskom. Działania te mają zapobiegać rozwojowi chorób, poprzez kontrolowanie przyczyn i czynników ryzyka. Prewencja może przyczynić się do zapobiegania poważniejszym konsekwencjom, poprzez wczesne jej wykrycie i leczenie.