Logo

Dziedzictwo kulturalne od kuchni

Artykuł dodany: Środa, 16 maja 2018
Dziedzictwo kulturalne od kuchni
REKLAMA

Kiedy myślimy o polskiej kuchni, pojawia się kilka skojarzeń: tłusta, ciężka, pracochłonna. Ale czy rzeczywiście taka jest? Nasza kuchnia ma swoje wady, ale ma też sporo zalet, o których zapomnieć nie wolno. Wspaniałe dania to nasze kulinarne dziedzictwo, które warto pielęgnować i nie pozwolić, by odeszły w zapomnienie.

ALBUMY ARTYKUŁU:

Wychodząc z tego założenia Biblioteka Publiczna Miasta Gniezna zorganizowała 14 maja spotkanie "Dziedzictwo kulturalne od kuchni". O tradycjach kulinarnych, regionalnej żywności opowiedział młodzieży Łukasz Muciok, nauczyciel i wykładowca zagadnień związanych z zarządzaniem i logistyką, działacz społeczny i kulturalny, od kilku lat zajmujący się promowaniem produktu lokalnego, prowadzący blog markasamawsobie.pl. Okazało się, że kuchnia polska miała kilka wcieleń; była kuchnia szlachecka, jej bogatsza wersja dworska oraz kuchnia chłopska. Kuchnia dworska i szlachecka serwowała mnóstwo dziczyzny, kaczek i kurcząt, a od czasów królowej Bony urozmaicona została warzywami. Dużo jadano kasz, chętnie podawano fasolę, kapustę, groch. Z lasu i pół zbierano właściwie wszystko, co nadawało się do jedzenia i przechowania przez jesień i zimę - stwierdził Łukasz Muciok.

Do XIX w. kuchnia miała charakter elitarny. Dopiero, gdy w wyniku postępu technicznego przezwyciężono głód, zaczęły się kształtować kuchnie niższych warstw społecznych. Zaczęła powstawać polska kuchnia narodowa. Duży wpływ na nią miały potrawy i smaki przyniesione przez zaborców. Np. spadkiem po Prusakach w naszym narodowym menu są ziemniaki, czyli wielkopolskie pyry.

Dobrze by było, żeby młodzi ludzie oswajali się z takimi nazwami, jak gzik, pyry czy plędze, żeby one nadal funkcjonowały w naszej świadomości i były naszym dziedzictwem kulturalnym. Podczas spotkania można było posmakować produkty regionalne typu: syrop z mniszka lekarskiego czy z hyćki (czarnego bzu) oraz konfiturę z malin.

Gość namawiał do tego aby wracać do kuchni regionalnej i ją kultywować.

Spotkanie odbyło się w ramach programu edukacyjnego "A ja jestem Polak mały" realizowanego przez Bibliotekę Publiczną Miasta Gniezna i Urząd Miejski w Gnieźnie.
 
źródło: BPMG

REKLAMA
Plik banneru
Podobne tematy:
Dodaj komentarz
Podpis:

Komentarze do artykułu (0)



REKLAMA
Plik banneru

REKLAMA
Plik banneru

REKLAMA
Plik banneru

REKLAMA
Plik banneru
Wydarzenia
Losowa fotografia

Losowe fotografie

MOJE-GNIEZNO.PL
Właściciel: Andrzej Bukowski
ul. Budowlanych 15a/14
62-200 Gniezno
Numer wpisu do Rejestru Dzienników i Czasopism:
RPR 2844
tel.kom.: +48 603 536 506
e-mail:
redakcja@moje-gniezno.pl
Copyright © 2018 Moje Gniezno