Czym jest gluten i dlaczego niektórym szkodzi?
Glutenem nazywa się białka naturalnie występujące w ziarnach zbóż - m.in. w pszenicy, orkiszu, pszenicy durum, w życie czy w jęczmieniu. Jeśli kiedykolwiek zagniataliście ciasto, być może zauważyliście, że mąka w połączeniu z wodą staje się charakterystycznie lepka niczym klej. To właśnie objaw występowania w niej białek glutenu. Oprócz tego białka te są też obecne w produktach, które nie mają nic wspólnego ze zbożem, ale są w pewien sposób przetworzone: w wędlinach, kostkach bulionowych czy panierkach do mięs. Dodawanie białka zbożowego do tych produktów podyktowane jest faktem, że jest ono doskonałym nośnikiem aromatów.
U niektórych osób gluten może wywołać szereg przykrych dolegliwości. Jedną z przyczyn jest choroba zwaną celiakią. Jest to przewlekła choroba autoimmunologiczna, związana z zapaleniem jelita cienkiego i występuje tylko u osób predysponowanych do niej genetycznie. Objawia się przewlekłymi biegunkami po spożyciu glutenu, spadkiem wagi, tłuszczowymi lub wodnistymi stolcami, bólami brzucha i wzdęciami, a także niedokrwistością czy zapaleniem stawów. Ze strony układu pokarmowego podobne objawy daje też alergia na gluten - ale nie jest ona tożsama z celiakią, ponadto przy alergii na gluten występują zmiany skórne, takie jak pokrzywka oraz problemy z układem oddechowym - pojawia się katar, astma itp. Jeszcze innym schorzeniem, dającym zbliżoną reakcje organizmu, jest nadwrażliwość na białka pochodzące ze zbóż.
U niektórych osób gluten może wywołać szereg przykrych dolegliwości. Jedną z przyczyn jest choroba zwaną celiakią. Jest to przewlekła choroba autoimmunologiczna, związana z zapaleniem jelita cienkiego i występuje tylko u osób predysponowanych do niej genetycznie. Objawia się przewlekłymi biegunkami po spożyciu glutenu, spadkiem wagi, tłuszczowymi lub wodnistymi stolcami, bólami brzucha i wzdęciami, a także niedokrwistością czy zapaleniem stawów. Ze strony układu pokarmowego podobne objawy daje też alergia na gluten - ale nie jest ona tożsama z celiakią, ponadto przy alergii na gluten występują zmiany skórne, takie jak pokrzywka oraz problemy z układem oddechowym - pojawia się katar, astma itp. Jeszcze innym schorzeniem, dającym zbliżoną reakcje organizmu, jest nadwrażliwość na białka pochodzące ze zbóż.
Jakie są bezpieczne produkty dla bezglutenowca?
Skoro wiemy już czym jest gluten i dlaczego bywa niebezpieczny, zastanówmy się jaka jest zatem alternatywa - co osoba mająca problem z przyswajaniem tego białka może bez przeszkód spożywać?
1. Dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba w całości rezygnować ze zbóż. Trzeba jednak wybierać zboża naturalne, które glutenu nie zawierają. Należą do nich:
1. Dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba w całości rezygnować ze zbóż. Trzeba jednak wybierać zboża naturalne, które glutenu nie zawierają. Należą do nich:
- ryż biały i brązowy oraz kukurydza, w tym mamy zielone światło dla kaszek ryżowych i kukurydzianych, chrupek kukurydzianych itp.
- gryka, proso, amarantus - można więc spożywać kaszę jaglaną z prosa, kaszę gryczaną
Trzeba pamiętać jednak o ryzyku zanieczyszczenia powszechnie dostępnych w sklepach mąk czy produktów tego typu glutenem. Najlepiej kupować w sklepach organicznych, gdzie znajdują się produkty z gwarancją producenta co do jakości.
2. Bezpieczne są świeże mięso, ryby i jaja. Gotowe mięsa mogą zawierać gluten chociażby na panierce, tak samo wyroby garmażeryjne czy wędliny - tam gluten może być sztucznie dodany jako polepszacz smaku.
3. Problemu nie powinno stwarzać mleko ani produkty mleczne - kefir, maślanka, sery. Uważać trzeba na przetwory mleczne smakowe, np. owocowe czy czekoladowe, na gotowe masy do serników czy produkty seropodobne. Może w nich znajdować się np. błonnik pszenny.
4. Warzywa i owoce w czystej postaci są w pełni bezpieczne. To, co może być problematyczne to np. warzywa w sałatkach - ponieważ może tam pojawić się dressing zawierający gluten, nie poleca się też suszonych owoców, najczęściej w postaci wsadu owocowego.
5. Tłuszcze, takie jak masło, olej roślinny, oliwa - są bez zastrzeżeń, o ile nie mówimy o np. gotowych sosach na bazie tłuszczy, których pochodzenia nie znamy.
Bezglutenowy styl życia
Odżywianie bezglutenowe wiąże się z ciągłym analizowaniem tego, co trafia na talerz. Jak widać na powyższych przykładach, od każdego produktu są wyjątki - zboża dozwolone są tylko naturalnie bezglutenowe, mięsa czy ryby tylko w nieprzetworzonej postaci, nawet spożywanie warzyw nie jest czysto zerojedynkowe. Bywa to tym bardziej problematyczne, że często inni członkowie rodziny, wolni od schorzeń glutenozależnych, przyrządzają własne potrawy, w kontekście czego „glutenowiec” musi, po pierwsze, obejść się smakiem, po drugie, wygospodarować czas w kuchni, aby przyrządzić dodatkowo osobne posiłki dla siebie, co wydłuża czas spędzany w kuchni. Niektórzy, korzystają z takich dobrodziejstw jak catering dietetyczny Poznań - specjalnie skomponowane przez dietetyków posiłki dostosowane dla osób z dietą bezglutenową, dostarczane prosto pod drzwi, gotowe do odgrzania. Zdecydowanie ułatwiają codzienne funkcjonowanie.