Olej MCT, czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, Medium Chain Triglycerides to suplement diety o rosnącej stale popularności. Oleje MCT wykorzystywane są przy diecie ketogenicznej, jako źródło energii dla sportowców czy odżywka w trakcie rekonwalescencji. Wchłanianie składników odżywczych, jakich dostarczają, różni się od długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, mają także inne właściwości niż krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Zapewniają uczucie sytości i mogą pomagać w odchudzaniu.
Jakie są średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe – MCT?
Trójglicerydy średniołańcuchowe, Medium Chain Triglycerides tworzące olej MCT zawierają od 6 do 12 atomów węgla w łańcuchu węglowym. W odróżnieniu od innych kwasów tłuszczowych są rozkładane przez enzymy w ślinie i absorbowane z jelita do krwioobiegu. W skład oleju MCT wchodzą średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe:
Kwas kapronowy C6
Wykazuje działanie antybakteryjne, oraz antygrzybicze.
Kwas kaprylowy C8
Kwas kaprylowy ma 8 atomów węgla w łańcuchu węglowym, zwykle stanowi większą część oleju MCT. Wykazuje działanie prozdrowotne w obrębie układu pokarmowego.
Kwas kaprynowy C10 – kwas dekanowy
To łatwoprzyswajalne średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wykazujące działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Mogą mieć wpływ na wzrost tak zwanego dobrego cholesterolu HDL.
Kwas laurynowy C12
Kwas laurynowy w mniejszym stopniu dostarcza szybkiej energii, gdyż jest już przetwarzany przez wątrobę. Ma jednak właściwości wiruso i bakteriobójcze.
Zalety oleju MCT – tłuszcze MCT nie tylko jako suplement diety
Wszystkie kwasy tłuszczowe tworzące tłuszcz MCT mają pozytywne oddziaływanie na organizm ludzki, dostarczają istotnych wartości odżywczych. Możliwy wpływ oleju MCT to
- daje uczucie sytości na długo,
- ma właściwości bakteriobójcze,
- może przyspieszać spalanie kalorii, doprowadzać do lepszego spalania tłuszczu,
- zwiększa odczuwalny poziom energii,
- wpływa pozytywnie na układ pokarmowy,
- może pomagać w walce z drożdżycą, chorobami przewodu pokarmowego.
Właściwości olej MCT ma na tyle szerokie, że z powodzeniem stosowanie oleju wykracza poza doustną suplementację. Może być używany także zewnętrznie, na przykład w zabiegach kosmetycznych.
Jak powstaje olej MCT?
Olej MCT, którego źródłem dla suplementów diety jest przeważnie olej kokosowy lub olej palmowy, powstaje w procesie frakcjonowania. Dzięki temu może być standaryzowany na zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych, w odróżnieniu od innych produktów spożywczych czy samodzielnego oleju kokosowego, które mogą zawierać zmienną ilość wybranych kwasów tłuszczowych.
Optymalne źródła MCT: olej kokosowy i olejowiec gwinejski
Suplementy diety zawierające tłuszcz MCT produkowane są najczęściej na bazie oleju kokosowego albo tłuszczu z olejowca gwinejskiego. Chętnie wybierane produkty proponuje OstroVit: https://ostrovit.com/pl/products/ostrovit-olej-mct-500-ml-24273.html, producent wysokiej jakości suplementów diety. Spożywanie oleju MCT, zarówno tego zawartego w oleju kokosowym, jak i innego pochodzenia stanowi szybko przyswajalne, cenne źródło energii.
Dobry suplement diety z MCT
Olej MCT w czystej postaci, o określonym stosunku średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych to produkt ceniony przez sportowców czy osoby na specjalnych dietach. Warto sięgać po dobrze przebadane produkty, pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Należy także pamiętać, by nie przekraczać zalecanej dziennej porcji oleju MCT, który nie powinien być traktowany jako substytut zróżnicowanej diety.