Odwiedzając Tatry można szybko zorientować się, że ich nieodłącznym elementem są oscypki oraz serki górskie. Tradycyjne góralskie przysmaki można spotkać praktycznie wszędzie – na Krupówkach, targach, w sklepikach oraz na stoiskach umiejscowionych przy drodze. Dla jednych są one niesamowitym przysmakiem, inni z kolei niechętnie się nimi zajadają.
O gustach się nie dyskutuje, jednak trzeba przyznać, że prawdziwe oscypki wpisały się w kulturę i tradycję Podhala i z pewnością są jego znakiem rozpoznawczym. Gdzie zatem można zamówić prawdziwe oscypki z certyfikatem?
Oscypek oscypkowi nierówny
Przemierzając górskie szlaki często możemy spotkać się z określeniem takim jak: scypki, serki górskie bądź serki góralskie. Mogą nas ono nieco wprowadzić w błąd, gdyż nie są to prawdziwe oscypki. Owszem, na pierwszy rzut oka je przypominają, ale ich produkcja opiera się głównie na mleku krowim. Warto o tym pamiętać, jeśli zależy nam na skosztowaniu oryginalnego oscypka z certyfikatem.
Czym jest oscypek z certyfikatem?
Oscypki to sery produkowane z mleka owczego, które tworzone są przez baców w górach. Serki wyrabiane są zgodnie z tradycjami i obowiązującymi normami. Od 2008 roku zostały zarejestrowane przez UE jako produkty regionalne z certyfikatem “Chroniona Nazwa Pochodzenia”. Użycie tej nazwy w odniesieniu do serka, który nie jest oscypkiem, podlega karze. Przyznanie certyfikatu UE dotyczy kategorii produktów wytwarzanych w konkretnym miejscu lub państwie, czy regionie. Oznacza to, że jakość danego produktu i cechy charakterystyczne związane są z miejscem, w którym powstaje. Stąd też tak ważne jest, aby produkcja oscypków odbywała się w miejscu, które wynika z jego nazwy. Oscypki mogą powstawać jedynie w polskich i słowackich górach.
Gwarantowana jakość oscypków w sklepie online Schronisko Bukowina
Nie mogło być inaczej, aby w bogatej ofercie sklepu internetowego Schronisko Bukowina zabrakło prawdziwych oscypków. Dostępne są one w okresie od maja do września, kiedy to owce wypasane są na halach. Serki zawierają 30% mleka krowiego oraz 70% mleka koziego. Wyrabiane są zgodnie z tradycyjną góralską recepturą. Wędzenie odbywa się w dymie świerkowym, bukowym i np. sosnowym. Kupując oscypki w sklepie Schronisko Bukowina masz pewność, że wybierasz oryginalny produkt opatrzony certyfikatem. Niepowtarzalny smak i przyjemne skrzypienie w momencie gryzienia potwierdzają jego jakość i świeżość. Wszystkie oscypki zostały stworzone z najlepszych składników, z dużą zawartością owczego mleka. Pozbawione są sztucznych dodatków, barwników i aromatów, co sprawia, że produkt jest dodatkowo zdrowy i nie powoduje problemów żołądkowych. Ze względu na sposób obróbki, oscypek z certyfikatem może być przechowywany w lodówce nawet ponad dwa tygodnie.
Internetowa spiżarnia Schronisko Bukowina w swoich zapasach kryje również serki górskie, które w 100% powstały z mleka krowiego. Serki górskie idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie. Nic tak wyśmienicie nie smakuje jak grillowany oscypek! Pełnię smaku otrzymamy dodając odrobinę żurawiny. Takim rarytasem nie pogardzi nawet najbardziej wymagający smakosz!