moje-gniezno.pl

PORTAL INFORMACYJNY POWIATU GNIEŹNIEŃSKIEGO

Tajemnica lodów naturalnych

Niedziela, 13 czerwca 2021
  • Tajemnica lodów naturalnych

Lody naturalne stają się coraz popularniejsze. Ich smak jest niepowtarzalny, a coraz więcej konsumentów docenia ich także za jakość. Wiele lokali poleca swoje wyroby, jako typowo włoskie desery. Co sprawia, że są takie wyjątkowe, czym są prawdziwe Gelato rodem z Włoch i czy można takie dostać w Polsce?

Lody rzemieślnicze

Lody naturalne to produkt najwyższej jakości, przygotowywany ręcznie w oparciu o naturalne składanki. Bazują na prawdziwym mleku, świeżej śmietanie i dodatkach. Z kolei sorbety powinny zawierać wysokiej klasy owoce, z których ręcznie wyciska się soki. W tego rodzaju deserach nie stosuje się konserwantów, jedynie naturalne procesy, jak na przykład pasteryzacja. Niezbędne będą maszyny do lodów, które zapewnią optymalną temperaturę płynnej masie i pozwoli ją odpowiednio przygotować do porcjowania. W lokalach z lodami możesz również zobaczyć konserwator do lodów z kuwetami, z których nakłada się lody do kubeczków lub wafelków. Postaw na skuteczne rozwiązania!


Gelato - certyfikowane produkty prosto z Włoch

Włoskie Gelato wytwarza się inaczej niż tradycyjne lody naturalne. Są wytwarzane ręcznie z naturalnych składników, a ich data przydatności do spożycia jest krótka. Do ich produkcji nie dodaje się tyle tłuszczu, a proces ubijania przebiega znacznie wolniej. Dzięki temu do wnętrza mieszanki nie przedostaje się duża ilość powietrza. Lody pozostają gęste, a ich smak bardziej wyrazisty. Nie są całkowicie zmrożone, dlatego konsystencja wydaje się bardziej kremowa. Ich temperatura serwowania jest również wyższa niż w przypadku standardowych lodów. Wśród tych rodzajów lodów można znaleźć wiele pysznych smaków - od belgijskiej czekolady, przez pistacje, bakalie, aż po kawowe aromaty. W Polsce można znaleźć lokale, które oferują produkty z włoskim certyfikatem Gelato.
 

Lody z automatów

Na rynku można znaleźć także lody włoskie i amerykańskie. Są przygotowywane w specjalnych maszynach, dzięki czemu są idealnie zmrożone, a temperaturę można sobie ustawić samodzielnie na panelu. Dzięki licznikowi porcji i systemowi podawania każdy pracownik może z powodzeniem nauczyć się obsługi maszyny. Automat do lodów włoskich czy amerykańskich zapewnia również odpowiednią jakość produktu i podkreśli jego walory smakowe. Tego rodzaju lody z pewnością zachwycą wielu konsumentów w tym także dzieci. Dwukolorowe lody amerykańskie czy włoskie desery polane zastygającą polewą przyciągną uwagę nawet najmniejszego klienta.

Od Ciebie zależy jakie lody będziesz chciał podawać jako właściciel lokalu gastronomicznego. Warto zwrócić uwagę na produkty, po które najczęściej sięgają dane grupy wiekowe i dopasować ofertę do potrzeb klienta. Niemniej, lody to zawsze świetny pomysł i dobra baza do tworzenia chłodzących deserów, czy napoi.
 

Napisz komentarz

Komentarze(0)

PODOBNE TEMATY
Roczek Ciacha Bez Cukru już w sobotę! Już w sobotę, 9 października, o godz. 15.00 rozpocznie się świętowanie Roczku Ciacha Bez Cukru! Ta niesamowita... Czwartek, 7 października 2021
Cukiernia inna niż wszystkie, czyli co wyróżnia Ciacho Bez Cukru? O tym, czym jest Ciacho Bez Cukru, czyli jedna z bardzo nietypowych cukierni, rozmawialiśmy z Różą Sobecką... Środa, 1 września 2021
Zero kaloryczne - czym jest i czy jest ważne dla sportowca? Zero kaloryczne to pojęcie, które dotyczy każdego człowieka, niezależnie od tego, czy uprawia sport,... Czwartek, 5 sierpnia 2021
Kolcja Degustacyjna w nowym punkcie White Taste! Ilość miejsc ograniczona! White Taste Restaurant zaprasza na Kolację Degustacyjną promującą nową kartę menu Taki Sztos. Niedziela, 1 sierpnia 2021