X Informacje Gniezno

moje-gniezno.pl

PORTAL INFORMACYJNY POWIATU GNIEŹNIEŃSKIEGO

Szybkie ciasto czekoladowe jak z cukierni - dowiedz się, jak zrobić je w swoim domu!

Sobota, 30 stycznia 2021
  • Szybkie ciasto czekoladowe jak z cukierni - dowiedz się, jak zrobić je w swoim domu!

Chcesz przygotować naprawdę wykwintny poczęstunek dla swoich bliskich lub zaproszonych gości? We własnym domu możesz stworzyć wypiek, który będzie tak dobry, jakby był kupiony na zamówienie. Przedstawiamy przepis na szybkie ciasto czekoladowe jak z cukierni!

Przepis na szybkie ciasto czekoladowe jak z cukierni - składniki
Do przygotowania szybkiego ciasta czekoladowego jak z cukierni potrzebne są:
  • 120 g masła
  • 260 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 110 g gorzkiej czekolady
  • 35 g kakao
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewę czekoladową można wykonać z:
  • 140 g czekolady mlecznej
  • 120 ml śmietany kremówki 36%

Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe jak z cukierni?
Właściwy dobór składników oraz ich odpowiednie przygotowanie pozwolą każdemu zrobić szybkie ciasto czekoladowe jak z cukierni. Najważniejsze, by kupić czekoladę oraz kakao wysokiej jakości. Istotne jest również to, by wszystkie produkty miały pokojową temperaturę. Koniecznie trzeba też dokładnie przesiać wszystkie suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia i kakao. W ten sposób zapobiegnie się powstawaniu grudek oraz zwiększy się puszystość ciasta.

Pierwszym etapem jest drobne połamanie tabliczki gorzkiej czekolady oraz dokładne rozpuszczenie jej w kąpieli wodnej. Kiedy osiągnie się płynną, gładką konsystencję, można odstawić miseczkę do ostygnięcia. W międzyczasie należy utrzeć masło z cukrem. Gdy dokładnie się rozpuści, można stopniowo dodać jajka oraz olejek waniliowy, cały czas mieszając.

Połączone wcześniej suche składniki należy partiami wsypywać do czekoladowej masy, dolewając po odrobinie mleka i mieszając drewnianą łyżką. Kiedy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, można je przelać do tortownicy o średnicy 23 cm lub formy o wymiarach 23x23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto należy piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 165°C, co jakiś czas wykonując test suchego patyczka.

Jeśli chce się przygotować szybkie ciasto czekoladowe jak z cukierni, warto je efektownie ozdobić. Do tego na pewno przyda się polewa. Można zrobić ją równie szybko - wystarczy rozpuścić posiekaną czekoladę w mocno podgrzanej śmietance.

Szczegółowe instrukcje oraz więcej wskazówek odnośnie do tego jak przygotować idealne brownie znajdziesz na stronie: przepis na szybkie ciasto czekoladowe

 

Napisz komentarz

Komentarze(0)

PODOBNE TEMATY
Czy Miasto Gniezno odda pieniądze za koncesję alkoholową? Z petycją wystąpiła Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej wystąpiła do Rady Miasta Gniezna z petycją odnośnie umorzenia... Sobota, 10 kwietnia 2021
Reaturacja Europejska kończy działalność! Kolejna "ofiara" gospodarczej pandemii Restauracja Europejska jest kolejnym punktem, który nie wytrzymał rządowych obostrzeń związanych z pandemią.... Środa, 7 kwietnia 2021
Czy radni zwolnią przedsiębiorców z kuriozalnej opłaty? Radny Miasta Gniezna, Arkadiusz Masłowski, złożył projekt uchwały, według której przedsiębiorcy z branży... Czwartek, 4 marca 2021
Kolejny sklep "Pasja Catering" w Gnieźnie! Tym razem przy ul. Chudoby W miniony czwartek, w Gnieźnie, na ulicy Chudoby otworzył się nowy sklep garmażeryjny. Jest to już drugi... Wtorek, 16 lutego 2021