Piątek, 14 sierpnia 2020
  • Oświadczenie Społecznego Komitetu Upamiętnienia 100. Rocznicy Zwycięstwa w Wojnie Polsko-Bolszewickiej

W związku ze zbliżającą się 100. rocznicą Cudu nad Wisłą, Bitwy Warszawskiej, decydującej bitwy wojny polsko-bolszewickiej, która powstrzymała najazd komunizmu na Polskę i Europę, pragniemy poinformować Państwa o stopniu realizacji naszego przedsięwzięcia, jakim jest upamiętnienie tego historycznego wydarzenia w postaci Kolumny Zwycięstwa.

Mając na uwadze krótki czas niezbędny do skompletowania całej dokumentacji i uzyskania koniecznych zezwoleń, odbyliśmy bardzo rzeczowe spotkanie w Urzędzie Miasta z prezydentami Jarosławem Grobelnym, Michałem Powałowskim, przedstawicielami starostwa oraz szefami poszczególnych wydziałów zaangażowanych w projekt. Na sugestię ratusza, by przesunąć w czasie odsłonę Kolumny Zwycięstwa tak, aby urealnić proces legalizacji, postanowiliśmy przełożyć datę wydarzenia na dzień 26 września, kiedy to przypadnie 100. rocznica bitwy niemeńskiej, która przypieczętowała tryumf w wojnie z bolszewikami. Podobnie zresztą zaakceptowaliśmy zaproponowane nam miejsce postawienia kolumny. Na spotkaniu uzgodniliśmy kolejność działań administracyjnych. Fizyczna realizacja kolumny jest mocno zaawansowana, jesteśmy natomiast na etapie oczekiwania na niezbędne pozwolenia ze strony urzędu miasta i mamy nadzieję, że wszelkie procedury zostaną dokonane we właściwym czasie.

Z niepokojem natomiast przyjęliśmy pojawienie się petycji „nie dla kolumny”, która nerwowo i kłamliwie napisana przez środowiska nieprzychylne kultywowaniu patriotycznych wydarzeń, wprowadza mieszkańców Gniezna w błąd. Autorzy petycji zarzucają nam walkę z zielenią miejską oraz niezgodne z prawem budowlanym posadowienie kolumny. Dziwi nas również, że petycja porusza kwestie, które omawiane były na spotkaniu w ratuszu i pojawiła się w internecie tego samego dnia zaraz po spotkaniu roboczym. Trudno komentować fakt, że podpisali się pod nią urzędnicy miejscy, co wydaje się być niedopuszczalnym w sytuacji, kiedy ich zwierzchnicy przychylnie odnoszą się do całego przedsięwzięcia.

O wszystkich kolejnych krokach będziemy Państwa na bieżąco informować.

Społeczny Komitet Upamiętnienia 100. rocznicy Zwycięstwa w Wojnie Polsko-Bolszewickiej w składzie:
  • Maciej Chosiński
  • Robert Gaweł
  • Krzysztof  Gronikowski
  • Paweł Kamiński
  • Iwona Kochańska-Marciniak
  • Jarosław Szczepaniec

Radny Artur Kuczma przechodzi do partii Szymona Hołowni Artur Kuczma, radny Rady Miasta Gniezna, poinformowało dzisiaj na swoim fanpage'u, że opuszcza szeregi... Poniedziałek, 12 kwietnia 2021
PiS nie zgadza się ze słowami starosty. Jak zdaniem radnych opozycji wygląda budżet powiatu? Marcin Makohoński wypowiedział się na temat stanu finansów powiatu gnieźnieńskiego. Zdaniem radnego... Czwartek, 8 kwietnia 2021
4 mln zł dla SP nr 3! Niezrozumiała "miłość" prezydenta Budasza i posła Dolaty? Szkoła Podstawowa nr 3 w Gnieźnie otrzymała 4 mln zł na budowę hali sportowej. Środki pochodzą z budżetu... Niedziela, 4 kwietnia 2021
List Zbigniewa Dolaty do Redakcji portalu moje-gniezno.pl W piątek 12 marca 2021 r. ukazał się artykuł pt. "Irracjonalne zachowanie posła Dolaty! Nagrywał spotkanie... Środa, 17 marca 2021