Piątek, 24 kwietnia 2020
  • Oświadczenie Prezydenta Miasta Gniezna w sprawie list wyborców w wyborach korespondencyjnych

Publikujemy oświadczenie Prezydenta Miasta Gniezna w sprawie list wyborców w wyborach korespondencyjnych (stan na godz. 14.10).

Oświadczenie

Dosłownie przed godziną do Urzędu Miejskiego w Gnieźnie wpłynął wniosek kierowany do wójtów, burmistrzów i prezydentów miast o przekazanie danych ze spisu wyborców. Wniosek ten sygnowany jest bezpiecznymi podpisami elektronicznymi dwóch członków zarządu Poczty Polskiej S.A. Załącznikiem do tego pisma jest skan decyzji Premiera Mateusza Morawieckiego niezabezpieczony takim podpisem, polecający Poczcie Polskiej S.A. realizację niezbędnych czynności zmierzających do przygotowania przeprowadzenia wyborów Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej w trybie korespondencyjnym.
W chwili obecnej w Urzędzie Miejskim w Gnieźnie trwa analiza czy tak przesłane dokumenty obligują nas do przekazania spisu wyborców Poczcie Polskiej S.A. Do tego czasu nie podejmiemy żadnych wiążących decyzji.
Tomasz Budasz
Prezydent Miasta Gniezna

• 25.04.2020 01:07  Odpowiedz na komentarz

nie ma podstaw prawnych do wydania spisów wyborców bo nikt w tym kraju nie zarządził wyborów w trybie korespondencyjnym, które miałaby zostać przeprowadzone przez pocztę polską

25.04.2020 13:06

Musi być podstawa prawna do wydania poczcie takich danych, wtedy wszystko będzie zgodnie z RODO. Bez podstawy prawnej nie można udostępniać danych osobowych.

Posłanka pyta o powód śnięcia ryb w Jeziorze Jelonek Posłanka Paulina Hennig-Kloska zwróciła się do Prezydenta Miasta Gniezna z pytaniami dotyczącymi powodu... Piątek, 30 lipca 2021
Posłanka spotkała się z mieszkańcami Gniezna W niedzielne popołudnie na Wenei spotkali się przedstawiciele i sympatycy Ruchu Polska 2050. Było to... Piątek, 23 lipca 2021
Posłanka o ratowaniu jezior: "Zakończone zostały prace projektowe" Podczas konferencji zorganizowanej w biurze Pauliny Hennig-Kloski Posłanki RP powrócił temat ratowania... Środa, 21 lipca 2021
W niedzielę na Weneji spotkanie z posłanką i Polską 2050 Piątkowa konferencja prasowa w biurze posłanki Pauliny Hennig-Kloski była poświęcona tematyce letniej... Sobota, 17 lipca 2021