Colostrum, młodziwo lub siara to określenia stosowane zamiennie dla wydzieliny pochodzącej z gruczołów mlekowych ssaków. Jest to również pierwszy pokarm, jaki otrzymuje noworodek. Substancja pobierana od bydła ma podobny skład do ludzkiego colostrum, dlatego jest wykorzystywana w produkcji suplementów. Co decyduje o jakości siary?
Colostrum bovinum jest substancją pobieraną od krowy. Jego wytwarzanie rozpoczyna się przed samym porodem i trwa do około 72 godzin po nim. Dlaczego moment pobrania siary ma znaczenie? Młodziwo jest pełne bioaktywnych substancji, jest ich ponad 250, a najwyższe ich stężenie jest w colostrum pobranym podczas pierwszego doju po wycieleniu, czyli w ciągu 1-2 godzin. Z każdą następną godziną jego skład się zmienia, zawartość składników aktywnych spada, aż do momentu, gdy rozpoczyna się produkcja czystego mleka. Siara nie powinna być pobierana później niż po 12 godzinach od tego momentu, ale im wcześniej, tym lepiej i zaleca się wybieranie suplementów, których producenci deklarują pobranie wydzieliny w ciągu 1-2 godzin od narodzin. W tym celu, gdy zbliża się termin porodu, krowa znajduje się pod czujnym okiem pracowników, aby odpowiednia chwila nie umknęła uwadze. Siarę pobiera się ze sprawdzonych hodowli, aby cały proces pozyskiwania odbywał się pod pełnym nadzorem, co gwarantuje wysoką jakość produktów.
Istotne aspekty wpływające na jakość colostrum
Odpowiedzialni producenci opierają wytwarzanie suplementów z colostrum wyłącznie na sprawdzonych hodowlach bydła, ponieważ mają wówczas pewność, że krowy są zdrowe. Mają również niezbędną wiedzę na temat sposobu ich żywienia oraz warunków, w jakich przebywają. Na jakość siary wpływają przebyte choroby, liczba porodów, a nawet to, czy odbyły się z komplikacjami czy bez. Ważna jest pora roku, dostępna roślinność i podawana pasza. Krowy, podobnie jak wiele innych zwierząt, odczuwają stres pod wpływem niesprzyjających warunków, dlatego muszą być otoczone właściwą opieką. Brak dbałości skutkuje znaczącym obniżeniem wartości colostrum, a w skrajnych przypadkach może nawet szkodzić zdrowiu, zamiast je wzmacniać.
Metoda zamiany colostrum w suplement – jak zachować wartość naturalnej substancji?
Siarę trzeba wysuszyć, a najprostszym sposobem jest umieszczenie jej w wysokiej temperaturze, osiągającej pułap nawet 160°C w przypadku suszenia metodą rozpyłową. Jest to niestety równoznaczne ze znacznym obniżeniem wartości młodziwa. Bioaktywne czynniki to związki białkowe, które w wysokiej temperaturze ulegają degradacji. Suplementy Genactiv.eu są przetwarzane metodą liofilizacji. Proces ten pozwala na otrzymanie pełnowartościowego colostrum poprzez zamrażanie i suszenie młodziwa w temperaturze, która nie niszczy białek, co sprawia, że mamy do czynienia z możliwie najlepszą jakością produktu. Pozwala to zachować skuteczność działania wszystkich istotnych składników aktywnych odpowiadającą świeżej substancji.