Miód faceliowy jest jednym z najbardziej cenionych gatunków wśród miodów kwiatowych. Wyróżnia go nie tylko charakterystyczny, lekko kwaskowy smak i wspaniały kwiatowy aromat, ale też lecznicze właściwości, wspomagające organizm w walce z wieloma różnymi dolegliwościami.
Miód faceliowy pozyskiwany jest z kwiatów facelii, uznawanej za jedną z najbardziej miododajnych roślin. Ponieważ okres kwitnienia tego gatunku kwiatów jest krótki, wytwarzany z ich nektaru złocisty płyn jest dużym rarytasem. Wśród innych miodów wyróżnia go także bardzo jasny kolor. Najczęściej jest on jasnożółty lub lekko zielonkawy, a po zakończeniu procesu krystalizacji potrafi przybrać białą barwę i przyjemną, kremową konsystencję. Bardzo delikatny smak i wibrujący kwiatowy aromat powodują, że miód pozyskiwany z nektaru facelii trafia w gusta niemal wszystkich wielbicieli tej naturalnej słodyczy. Można go wykorzystywać do przygotowania wielu smacznych potraw i ciast, albo stosować jako dodatek do ciepłych i zimnych napojów. Sprawdzi się szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Warto przyrządzać z jego wykorzystaniem rozgrzewające napoje, wspomagające układ odpornościowy podczas chłodnych i deszczowych dni.
Właściwości lecznicze miodu faceliowego
Główną substancją, której miód z facelii zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości, jest cholina. Udowodniono, że działa ona wspomagająco między innymi przy zatruciach wątroby oraz leczeniu chorób układu pokarmowego. Warto go zatem stosować, jeśli uskarżamy się na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz problemy z dwunastnicą, woreczkiem żółciowym i trzustką. Wprowadzenie miodu faceliowego do codziennej diety zaleca się także osobom cierpiącym na choroby układu krążenia i zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym, niewydolnością serca i miażdżycą. Zawarte w nim magnez, żelazo i kobalt są niezbędne dla zachowania dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Jakby tego było mało, używanie miodu faceliowego przynosi doskonałe rezultaty w leczeniu astmy oskrzelowej i wielu innych schorzeń układu oddechowego. Jego dobroczynne właściwości i wspaniały smak sprawiają, że wzbogacenie swojego jadłospisu o ten składnik będzie nie przymusem, a prawdziwą przyjemnością.
Kilka pomysłów na wykorzystanie miodu faceliowego
Zamiana cukru na miód z kwiatów facelii może przynieść same korzyści dla zdrowia oraz sylwetki. Warto stosować ten złocisty płyn nie tylko jako dodatek do herbaty czy domowych koktajli, ale też wykorzystywać go do wypieku ciast, wyrobu przetworów, zdrowotnych nalewek z ziół i owoców oraz wykwintnych dodatków do dań obiadowych. Prawdziwy koneserzy miodowej słodyczy na pewno chętnie zjedzą kanapkę lekko muśniętą masłem i sowicie polaną miodem. Również spożywanie samego miodu może dostarczyć prawdziwej rozkoszy podniebieniu. Warto na przykład sięgnąć po łyżkę miodu po dużym wysiłku fizycznym lub intelektualnym. Pomoże to szybko odzyskać energię i uzupełnić niedobory ważnych składników odżywczych.