W czwartkowy wieczór, 13 marca, w Gimnazjum nr 2 odbyła się VI Noc Młodych Naukowców. Tegoroczna impreza odbywała się pod hasłem „Kuchnia jako laboratorium i encyklopedia w jednym”. Adresatami imprezy byli uczniowie szkół podstawowych i Gimnazjum nr 2, którzy współuczestniczyli w przygotowaniu i prowadzeniu zajęć.
Dzięki nawiązaniu współpracy z Zespołem Szkół Ponadgimnazjalnych w Witkowie mieliśmy zapewnione atrakcje kulinarne zaprezentowane przez czterech przystojnych kucharzy z Technikum Gastronomicznego. Serwowali oni pyszne sałatki i kanapki, pełne witamin i zdrowia. Do przygotowania potraw zachęcali uczestników warsztatów, zarażając ich pasją zdrowego odżywiania. Dla zmiany smaku nasze szkolne kucharki przygotowały dla wszystkich uczestników pyszne racuchy, które znalazły bardzo wielu amatorów.
Na zajęciach "Odpowiednie nadać daniom słowa" uczniowie rozwijali umiejętności językowe, w czasie których układali przepis w języku polskim, potem tłumaczyli to na język angielski i niemiecki. Po skończonym zadaniu degustowali sałatkę owocową z czekoladą.
Kolejne warsztaty poświęcone były czekoladzie i gorzkiej prawdzie dotyczącej jej produkcji. W trakcie spotkania uczestnicy mieli okazję skosztować czekolad zakupionych w sklepie, własnoręcznie wykonanych i produktów FAIR TRADE. Zajęcia zakończyliśmy zabawą "z czekoladą w tle", która przyniosła dużo pozytywnych emocji.
Uczniowie z naszej szkoły zaprezentowali doświadczenia i przekonali uczestników, że fizyki można uczyć się również w kuchni. Pokazali zjawisko konwekcji w cieczach i gazach, bezwładność jajka i pudełek z zapałkami, jajożerną butelkę, działanie nurka Kartezjusza, tornado w butelce, zgniatane przez ciśnienie atmosferyczne puszki, bawili się dwutlenkiem węgla, produkowali prąd elektryczny z ziemniaków, cytryny, czosnku, cebuli itp., elektryzowali przyprawy, dzwonili na telefon zamknięty w metalowej puszce, plastikowym i papierowym pudełku, owinięty folią aluminiową – telefon w metalowym opakowaniu nie odpowiadał. Uczniowie ubrani w fartuchy kuchenne lub laboratoryjne świetnie bawili i uczyli się. Zainteresowanie zaskakującymi zjawiskami fizycznymi było duże, każdy uczestnik zajęć chciał wykonać prezentowane doświadczenia.
Na zajęciach "Przyprawy świata" uczniowie pracowali w trzech grupach zadaniowych. Na każdym stoliku znajdowały się cztery paczki z różnymi przyprawami. Zadaniem każdej grupy było zapoznanie się z opisem każdej rośliny i uzupełnienie w karcie pracy zastosowania i miejsca występowania poszczególnych przypraw. Następnie uczniowie podchodzili do mapy politycznej świata i przyczepiali kolorowe samoprzylepne kartki z nazwami przypraw w miejsca, w których są uprawiane. Uczniowie poprzez zabawę kształcili umiejętność sprawnego posługiwania się mapą polityczną świata.
Popularnością cieszyła się także poezja. Uczniowie mogli przez chwilę wykazać się kreatywnością, wcielając się w poetów układali fraszki o tematyce związanej ze zdrowym żywieniem. Pracę wieńczyli ilustracjami na szarym papierze.
Podczas zajęć uczniowie szkół podstawowych dowiedzieli się co można "wyczarować" z mleka. Porównywali mleko "prosto od krowy", z tym kupionym ze sklepu. Oceniali kolor, konsystencję, zapach. Przypomniano im, że mleko pochodzi od krowy i omówiono sposoby pozyskiwania mleka. Uczniom bardzo przypadła do gustu wiklinowa krasula, która gościnnie uczestniczyła w zajęciach. Można było zobaczyć naczynia, w których zbierano i przechowywano mleko. Głównym celem zajęć było jednak wyprodukowanie domowym sposobem masła i sera. Każdy z uczniów mógł osobiście ubijać śmietanę i warzyć mleko. Uczniowie z niedowierzaniem patrzyli jak na ściankach naczyń osadza się masło, oczywiście nie omieszkali spróbować swojego wyrobu. Z podobną fascynacją patrzyli jak z zsiadłego mleka powstaje biały ser. Dzieci jednym tchem wymieniały zalety spożywania mleka. Miały też możliwość spróbowania różnych mlecznych produktów spożywczych.
Celem projektu edukacyjnego "Noc Młodych Naukowców" było ukazanie szkoły przez pryzmat naukowej zabawy. Tematyka poświęcona jedzeniu miała na celu ukazanie jak wielki wpływ ma dieta na nasze życie i zachęcenie do zdrowego odżywiania i stylu życia. Dodatkową atrakcją imprezy był pokaz specjalny robotów skonstruowanych przez uczniów gimnazjum, członków Koła Mechatronicznego. Wszystkie zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem.
VI Noc Młodych Naukowców już za nami. Zostaje ona w naszej pamięci jako kolejna, fajna inicjatywa szkolna, w którą zaangażowali się nauczyciele i gimnazjaliści, w której brali udział uczniowie szkół podstawowych i nasi uczniowie, w czasie której wspólnie się bawiliśmy i uczyliśmy. Kolejna impreza już za rok.
Magdalena Kapelińska i Ewa Krieger
koordynatorki projektu
koordynatorki projektu
Jeden komentarz
a dlaczego pani Lidia nic nie robiła? znów… tylko zdjęcia – to cała jej robota jak zawsze