Do podstawowych składników do robienia tortów można zaliczyć masy cukrowe, czekoladowe masy plastyczne i czekoladę do ozdabiania tortów. Wśród produktów cukierniczych wyróżnia się stabilizatory, pasty smakowe, kremy, żele i polewy, mieszanki cukiernicze, sosy, barwniki. Niezbędne do wykonywania takich ciast będą również – akcesoria i narzędzia do modelowania, formy silikonowe, tylki cukiernicze.
Bez jakiego składnika nie obędzie się żaden cukiernik? To barwniki do mas cukrowych
Wśród wielu produktów do wyrobów cukierniczych, jakie znajdują się w ofercie SugarCraft, znajdują się – barwniki do mas cukrowych. Dzięki nim możliwe jest stworzenie wyjątkowych i jedynych w swoim rodzaju deserów. Mają one niepowtarzalny smak, ale również wyróżniają się pięknym kolorem. Ich zadaniem jest nadanie barwy – lodom, kremom, tortom, masom cukrowym. Podczas ich stosowania można używać pędzelka.
Czy tylko cukiernik może używać masy cukrowej do robienia tortów?
Torty przygotowywane są na specjalne okazje. Mogą być to np. rodzinne spotkania, chrzciny, urodziny, imieniny, rocznice. W celu stworzenia ciasta, które zachwyci każdego przybyłego gościa – warto użyć masy cukrowej. Ten produkt doskonale ozdobi każdy tort. Nie tylko cukiernik, może z niego korzystać. Ty również możesz nauczyć się go stosować. Masy cukrowe pozwalają na wykonanie różnorodnych figurek. Można je również z powodzeniem stosować jako ozdoby np. do ciastek, muffinek. Zastanawiasz się, gdzie najlepiej kupić masę cukrową? Zajrzyj na stronę: https://sugar-craft.pl/masy-cukrowe.
Poznaj podstawowe narzędzia do zdobienia ciast
W każdym zestawie do modelowania ciast powinien znaleźć się nożyk. Wykorzystywany jest on do wycinania podstawowych wzorów. Posiada ostre, rozszerzające się zakończenie, które umożliwia stworzenie linii o różnych rozmiarach i grubościach. Radełko odpowiedzialne jest za bardziej precyzyjne wzornictwo. Akcesoria cukiernicze to również wszelkiego rodzaju gwiazdki, muszelki, kule. Mowa tu oczywiście o konkretnych wzorach, które można odbić na torcie.
Bez jakich produktów cukierniczych, robienie ciasta byłoby niemożliwe?
Ważny składnik, który stosowany jest do robienia tortów, to stabilizator. Używa się go do zrobienia dobrego kremu śmietankowego. Ten produkt gwarantuje – doskonały smak, stabilność, gładkość. Zapewnia także idealną konsystencję. Na jego bazie możesz stworzyć np. semifreddo, mus, panna cotta. Wśród produktów cukierniczych występują także pasty smakowe. Mogą one stać się przepysznym nadzieniem ciast, tortów, rogali, pączków. Warto także wspomnieć o czekoladowych masach, które mają niepowtarzalny, delikatny i wyjątkowy smak. Słodkie polewy mogą posłużyć do wykonania ozdób. Są one trwałe, nawet w niskich temperaturach. Mieszanki cukiernicze pozwalają przyozdobić wypieki w taki sposób, aby wyglądały apetycznie. Nie można też zapomnieć o sosach dekoracyjnych, które dodatkowo zachęcą do skosztowania wyrobu cukierniczego. Można wyróżnić takie ich smaki jak np. orzechowy, kawowy, czekoladowy.