Pasieki to miejsca, które obecnie są „na wagę złota”. Mówi się bowiem, że nie przeżyjemy bez pszczół, a tych w ostatnich latach jest coraz mniej. Tym bardziej cieszy fakt, że są osoby, które tworzą nowe miejsca. gdzie produkowany jest prawdziwy miód. Pasieka Rodzinna Łucjan powstała w Gnieźnie przed rokiem i początkowo liczyła 3 ule. Obecnie ma ich ponad 80!
Pasieka Łucjan to rodzinna tradycja. Kiedy powstała, jak wyglądały początki i jakie zmiany nastąpiły do dnia dzisiejszego?
Od naszego pokolenia zaczyna się tradycja i mamy nadzieję, że będzie dalej kontynuowana. Wszystko zaczęło się od pasji do tych małych stworzeń. Ciekawość zwyciężyła, obawy poszły na bok i w zeszłym roku zostaliśmy posiadaczami 3 uli, a sezon zakończyliśmy z 30 ulami. Wtedy wiedzieliśmy, że wpadliśmy na dobre… I tegoroczny sezon zaczęliśmy z 85 ulami. Rozwój z pasji był bardzo szybki. Dał nam napęd i energię do działania. Jednym słowem – pasja to radość.
W ostatnich latach populacja pszczół bardzo się zmniejszyła. Czy faktycznie świat bez tych owadów nie będzie w stanie istnieć? Co jest powodem masowego wymierania pszczół i jak temu zapobiegać?
Karolowi Darwinowi przypisuje się powiedzenie, że „Kiedy pszczoła zniknie z powierzchni Ziemi, człowiekowi pozostaną już tylko cztery lata życia. Skoro nie będzie pszczół, nie będzie też zapylania. Zabraknie więc roślin, potem zwierząt, wreszcie przyjdzie kolej na człowieka…”.
Pszczoły to specjalna grupa owadów, ponieważ są całkowicie uzależnione od kwitnących roślin, które stanowią ich jedyne źródło pożywienia. Czynnikami wpływającymi negatywnie na stan populacji owadów zapylających są m.in. brak pożywienia i utrata naturalnych siedlisk – powodem są rolnictwo masowe i przemysłowe, a także rozrost miast, pasożyty i choroby, stosowanie środków ochrony roślin, ale również postępujące zmiany klimatu. Możemy pomóc tym małym zapylaczom tworząc kwietne pszczele pożytki, które stanowią doskonałą bazę pokarmową dostarczającą pszczołom nie tylko nektar, ale także pyłek. Powinniśmy je wysiewać wszędzie, gdzie to jest możliwe. Zasadzać drzewa miododajne – tworzyć drzewne aleje: np. akacjowe, lipowe. Ważne jest stosowanie naturalnych nawozów i środków ochrony roślin – stosowanie oprysków, kiedy pszczoły są aktywne, zabija je.
Pszczoły to specjalna grupa owadów, ponieważ są całkowicie uzależnione od kwitnących roślin, które stanowią ich jedyne źródło pożywienia. Czynnikami wpływającymi negatywnie na stan populacji owadów zapylających są m.in. brak pożywienia i utrata naturalnych siedlisk – powodem są rolnictwo masowe i przemysłowe, a także rozrost miast, pasożyty i choroby, stosowanie środków ochrony roślin, ale również postępujące zmiany klimatu. Możemy pomóc tym małym zapylaczom tworząc kwietne pszczele pożytki, które stanowią doskonałą bazę pokarmową dostarczającą pszczołom nie tylko nektar, ale także pyłek. Powinniśmy je wysiewać wszędzie, gdzie to jest możliwe. Zasadzać drzewa miododajne – tworzyć drzewne aleje: np. akacjowe, lipowe. Ważne jest stosowanie naturalnych nawozów i środków ochrony roślin – stosowanie oprysków, kiedy pszczoły są aktywne, zabija je.
Prawdziwy miód – jak wygląda proces jego produkcji i gdzie można go kupić?
Pszczoły produkują miód z zebranego nektaru. Mieszają go ze śliną i odkładają w plastrach ula, gdzie dojrzewa. Słodki nektar przechodzi wiele skomplikowanych procesów biochemicznych, w wyniku których powstaje miód. Proces produkcji miodu uważa się za zakończony, gdy miód osiągnie tzw. „dojrzałość”. Miód uważa się za dojrzały, gdy 75% komórek plastra jest pokrytych woskiem. Wtedy my pszczelarze przystępujemy do miodobrania. Wyjmujemy ramki, odsklepiamy je, a następnie odwirowujemy w miodarce. Miód wyciekający z wirówki przepuszczamy następnie przez sita w celu usunięcia zanieczyszczeń, np. drobnych części komórek woskowych itp. Po odstaniu miodu jest on rozlewany do słoików.
Aby zapewnić różnorodną gamę smakową miodów, tak aby każdy znalazł coś dla siebie, mamy usytuowane ule na różnych pożytkach. Ostatnio nasze pszczółki stanęły na Ziemi Lubuskiej gdzie znajdują się największe w kraju jednogatunkowe lasy robinii akacjowej o powierzchni 174 hektarów. Część uli jest rozłożona w lasach, następne stanęły na polu facelii, a reszta pszczół jest w naszym ogrodzie przed domem.
Zapraszamy do nas na ul. Zamiejską 9b w Gnieźnie po pyszne miody. Jesteśmy dostępni od poniedziałku do soboty. Numer telefonu do nas 667 193 824.
Aby zapewnić różnorodną gamę smakową miodów, tak aby każdy znalazł coś dla siebie, mamy usytuowane ule na różnych pożytkach. Ostatnio nasze pszczółki stanęły na Ziemi Lubuskiej gdzie znajdują się największe w kraju jednogatunkowe lasy robinii akacjowej o powierzchni 174 hektarów. Część uli jest rozłożona w lasach, następne stanęły na polu facelii, a reszta pszczół jest w naszym ogrodzie przed domem.
Zapraszamy do nas na ul. Zamiejską 9b w Gnieźnie po pyszne miody. Jesteśmy dostępni od poniedziałku do soboty. Numer telefonu do nas 667 193 824.
Czy miód z powodzeniem może zastąpić cukier?
Miód stanowi dobrą alternatywę dla cukru. Poza mieszaniną cukrów prostych zawiera bowiem również pewne ilości witamin, minerałów i enzymów. Zastąpienie cukru miodem może być dobrym rozwiązaniem, pod warunkiem, że będziemy spożywać go w rozsądnych ilościach
Po jaki miód najchętniej sięgają klienci? Który z produktów jest najzdrowszy?
Każdy rodzaj miodu ma delikatnie inne działanie, ze względu na to, z jakich roślin pozyskiwany jest nektar. Każdy z klientów ma inne preferencje smakowe lecz każdy znajdzie coś dla siebie.
Jeśli mamy alergię, astmę alergenną lub katar sienny – sięgnijmy po miód wielokwiatowy. Miód lipowy to najzdrowszy miód, jeśli chodzi o przeziębienie i grypę. Miód gryczany jest najzdrowszy, jeśli mamy problemy z wątrobą. Miód faceliowy najlepszy na choroby związane z układem krążenia, również przy niewydolności mięśnia sercowego lub przy nadciśnieniu tętniczym. Miód akacjowy to najlepszy miód, jeśli chodzi o choroby układu trawiennego. Miód spadziowy ma właściwości przeciwbakteryjne, wykazuje właściwości oczyszczające, niwelując szkodliwy wpływ toksyn na organizm człowieka.
Jeśli mamy alergię, astmę alergenną lub katar sienny – sięgnijmy po miód wielokwiatowy. Miód lipowy to najzdrowszy miód, jeśli chodzi o przeziębienie i grypę. Miód gryczany jest najzdrowszy, jeśli mamy problemy z wątrobą. Miód faceliowy najlepszy na choroby związane z układem krążenia, również przy niewydolności mięśnia sercowego lub przy nadciśnieniu tętniczym. Miód akacjowy to najlepszy miód, jeśli chodzi o choroby układu trawiennego. Miód spadziowy ma właściwości przeciwbakteryjne, wykazuje właściwości oczyszczające, niwelując szkodliwy wpływ toksyn na organizm człowieka.
Jeden komentarz
Tylko Maciej smaruj