30 stycznia 2019 r. uczniowie Sara Kaczmarek, Weronika Lemańska i Przemysław Adamczyk z klasy 3 Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Stanisława Mikołajczyka w Gnieźnie wzięli udział w II Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie Kucharz. Eliminacje wojewódzkie zorganizowane zostały przez Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni.
Zmagania turniejowe rozpoczęły się godzinnym testem teoretycznym, po którym w dalszej części dnia uczestnicy przystąpili do części praktycznej. Część praktyczna polegała na przygotowaniu następujących potraw:
- Duszonej polędwicy w sosie śmietanowym z kurkami;
- Polędwiczki w ziołowej panierce puree z kalafiora z czarnuszką, glazurowane buraki z żurawiną, chipsy z jarmużu i sera;
- Polędwiczki wieprzowej z pastą grzybową zawiniętej w szynkę szwarcwaldzką, puree z dyni z pastą z tymiankiem, puree z białych warzyw z oliwą truflową, kapusta kiszona z mlekiem kokosowym z curry i sokiem z limonki. Danie podawane z sosem grzybowym.
Do turnieju zgłosili się uczniowie ze szkół zawodowych województwa wielkopolskiego. Nasi uczniowie zajęli odpowiednio: Sara Kaczmarek – 5 miejsce i Przemysław Adamczyk – 6 miejsce. Jest to duży sukces naszych uczniów, zważywszy na poziom konkurencji i trudność turnieju. Późnym popołudniem odbyło się uroczyste podsumowanie zmagań turniejowych, na których uczniowie otrzymali nagrody i gratulacje od wielu wyjątkowych gości, w tym organizatorów turnieju: Starosty Powiatu Wrzesińskiego i przedstawiciela Wielkopolskiego Kuratora Oświaty. Do turnieju uczniów przygotowała Agnieszka Zawadzka oraz pracodawcy, w których uczniowie odbywają zajęcia praktyczne a mianowicie Restauracja Leo Libra w Gnieźnie oraz Hotel Restauracja Słowianin w Modliszewie.