Odgrywa ważną rolę w naszej diecie, a jego niedobory mogą mieć poważne konsekwencje. Cynk wpływa przecież i na nasze zdrowie, i na nasz wygląd. Jeśli chcemy cieszyć się dobrą formą i piękną skórą, nasza dieta musi nam dostarczyć odpowiednich ilości cynku. W jakich produktach cynk pojawia się najczęściej?
Jeśli chcemy uchronić się przed niedoborem cynku, nasza dieta powinna uwzględniać obecność kilku ważnych produktów spożywczych, w których ten minerał pojawia się w większych ilościach. Wiadomo, że wśród produktów uznawanych za wyjątkowo dobre źródło cynku, ważne miejsce zajmują skorupiaki. Kto włączy do swego menu ostrygi lub krewetki, ten może liczyć na wiele korzyści. Skorupiaki dostarczą nam przecież nie tylko sporych ilości cynku, ale i tak ważnej dla zdrowia substancji, jaką jest wartościowe białko. Bardzo ważnym składnikiem zdrowej diety będzie też sezam. Jego surowe nasiona to moc cynku oraz rewelacyjna przekąska, która może się okazać dobrą alternatywą dla cukierków i innych słodyczy. Doskonałym źródłem cynku, a jednocześnie rewelacyjną przekąską, będą też migdały. Oprócz cynku znajduje się w nich selen – kolejna substancja, która ma ogromne znaczenie dla każdego miłośnika zdrowego stylu życia. Warto zatem sięgać po migdały, gdyż dzięki nim wiele zyska i nasz mózg, i nasze mięśnie. Cynk można też znaleźć w tak ważnym składniku zdrowej diety, jakim jest czosnek. Ten naturalny antybiotyk ma jednocześnie ogromny wpływ na nasz układ immunologiczny, jest też skutecznym pogromcą bakterii i wirusów. Czosnek wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, dlatego też sięganie po ten naturalny lek przyniesie nam wiele korzyści.
Produkty spożywcze, w których pojawia się cynk, mają ogromny wpływ na naszą formę. W czosnku, migdałach, sezamie i skorupiakach znajduje się przecież i cynk, i wiele innych ważnych składników, dzięki którym nasz organizm może prawidłowo funkcjonować, a jednocześnie – lepiej radzić sobie z licznymi zagrożeniami i chorobami.