Uczniowie technikum hotelarstwa i gastronomii Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Stanisława Mikołajczyka w Gnieźnie wrócili właśnie z trzytygodniowego stażu zawodowego w Grecji. Praktyki odbywały się w hotelu DIAS w miejscowości Olimpic Beach, znajdującej się u podnóża góry Olimp. W ramach unijnego projektu „Nowoczesne hotelarstwo i gastronomia dobrym planem na przyszłość”.
30 uczniów uczyło się zasad organizacji pracy w restauracji oraz obsługi hotelowej. Żywieniowcy poznali tajniki kuchni śródziemnomorskiej, której głównymi surowcami są: owoce, warzywa, ryby i owoce morza. Zwiedzili również wytwórnię sera feta, byli na plantacji oliwek. Hotelarze natomiast oprócz obsługi hotelowej gości, byli uczestnikami pokazu barmańskiego i parzenia kawy po grecku. Staż poprzedzony został zajęciami z przygotowania kulturowego i językowego. Już w Grecji uczestnicy zapoznali się ze standardami pracy w międzynarodowym środowisku i opanowali praktyczną znajomość języka angielskiego. W chwilach wolnych poznali kulturę i sztukę Grecji, zwiedzając wyspę Skiatos, Meteory i górę Olimp. Wyjazd zorganizowano w ramach projektu "Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego" realizowanego ze środków POWER na zasadach Erasmus+ sektor kształcenia i szkolenia zawodowe. Potwierdzeniem zdobytych kwalifikacji są przygotowane dla uczestników certyfikaty Europass-Mobilność wystawiane w języku polskim i angielskim. Posiadanie ich zwiększa szanse na rynku pracy w Polsce, jak i w innych krajach Unii Europejskiej.