Szkoła Podstawowa nr 8 włączyła się kolejny raz w realizację Tygodnia Edukacji Globalnej. Tegoroczny tydzień odbywał się pod hasłem „Bezpieczeństwo żywnościowe”, a patronami akcji były organizacje Centrum Północ-Południe przy Radzie Europy, Grupa Zagranica oraz Pomoc Polska.
Zadaniem edukacji globalnej jest wyjaśnianie globalnych współzależności, przyczyn problemów współczesnego świata i wyzwań z tym związanych. Edukacja globalna ma przybliżać społeczeństwu zagadnienia dotyczące sytuacji uboższych krajów, jak również pokazywać wzajemne zależności między Polakami a mieszkańcami krajów rozwijających się. Dlatego też celem akcji było zwrócenie uwagi na problem głodu w krajach globalnego Południa oraz brak dostępu do wody pitnej. Projekt przygotowały i prowadziły: Grażyna Stanisławska, Natasza Szalaty i Lidia Modrzejewska-Krüger. Zaangażowały one uczniów z klas 3a, 4c, 5b, 6b oraz kółka misyjnego.
Najmłodsi uczniowie przygotowali prace przedstawiające ich "ulubiony deser owocowy" wraz z dopiskiem skąd pochodzą użyte w nim produkty. Razem z rankingiem ulubionych ósemkowych owoców, prace 3a zostały wyeksponowane na parterze w naszej szkole. Pierwsze piętro opanowała tematyka związana z wodą. Klasa 4c przygotowała ilustracje skojarzeń do słowa "woda", która to jest nieodłącznym elementem związanym z bezpieczną żywnością. Do akcji przyłączyły się też klasy 5b i 6b, które opracowały plakaty ukazujące sposoby oszczędzania wody oraz podzieliły się swoimi spostrzeżeniami w tym temacie, pisząc krótkie prace na temat: Czym jest dla mnie woda?
Uczniowie z kółka misyjnego natomiast przygotowali na II piętrze wzruszające prace ukazujące trudności w dostępie do wody pitnej w krajach Afryki. Zaskakującym było dla wielu uczniów oglądających zdjęcia to, że to właśnie ich rówieśnicy zobowiązani są w niektórych kulturach afrykańskich do zdobywania wody oraz jak daleką drogę muszą przebyć, aby wodę znaleźć.
Zarówno uczniowie, jak i nauczyciele mogli dopisywać przy przedstawionych pracach i zdjęciach swoje refleksje na ten temat. Kartki zapełniły się w mig słowami pełnymi wrażliwości i zrozumienia trudnej sytuacji ludzi z Południa. Wszystkie prace będą dostępne jeszcze w bieżącym tygodniu zarówno dla uczniów, jak i rodziców odwiedzających nasza szkołę.
Zgodnie z założeniami edukacji globalnej udaje się organizatorkom akcji w SP8 – małymi krokami – przedstawiać młodym pokoleniom perspektywy Globalnego Południa, kształtować krytyczne myślenie i próbować wpływać na zmianę negatywnych postaw oraz ukazywać wpływ jednostki na globalne procesy i wpływ globalnych procesów na jednostkę. Oby ta wiedza pozostała z nimi jak najdłużej.
W ramach omawianego w Tygodniu Edukacji Globalnej bezpieczeństwa żywnościowego odbyło się także spotkanie dla klas 3a i 4c z panią Agatą Zmorkowską, dietetykiem z "Natur house". Przedstawiła ona dzieciom podstawowe zasady komponowania menu, omawiała ich przyzwyczajenia i sugerowała zmianę złych nawyków żywieniowych. Uczniowie byli bardzo podczas tego spotkania aktywni i zadawali mnóstwo nurtujących je w tym temacie pytań.
Najmłodsi uczniowie przygotowali prace przedstawiające ich "ulubiony deser owocowy" wraz z dopiskiem skąd pochodzą użyte w nim produkty. Razem z rankingiem ulubionych ósemkowych owoców, prace 3a zostały wyeksponowane na parterze w naszej szkole. Pierwsze piętro opanowała tematyka związana z wodą. Klasa 4c przygotowała ilustracje skojarzeń do słowa "woda", która to jest nieodłącznym elementem związanym z bezpieczną żywnością. Do akcji przyłączyły się też klasy 5b i 6b, które opracowały plakaty ukazujące sposoby oszczędzania wody oraz podzieliły się swoimi spostrzeżeniami w tym temacie, pisząc krótkie prace na temat: Czym jest dla mnie woda?
Uczniowie z kółka misyjnego natomiast przygotowali na II piętrze wzruszające prace ukazujące trudności w dostępie do wody pitnej w krajach Afryki. Zaskakującym było dla wielu uczniów oglądających zdjęcia to, że to właśnie ich rówieśnicy zobowiązani są w niektórych kulturach afrykańskich do zdobywania wody oraz jak daleką drogę muszą przebyć, aby wodę znaleźć.
Zarówno uczniowie, jak i nauczyciele mogli dopisywać przy przedstawionych pracach i zdjęciach swoje refleksje na ten temat. Kartki zapełniły się w mig słowami pełnymi wrażliwości i zrozumienia trudnej sytuacji ludzi z Południa. Wszystkie prace będą dostępne jeszcze w bieżącym tygodniu zarówno dla uczniów, jak i rodziców odwiedzających nasza szkołę.
Zgodnie z założeniami edukacji globalnej udaje się organizatorkom akcji w SP8 – małymi krokami – przedstawiać młodym pokoleniom perspektywy Globalnego Południa, kształtować krytyczne myślenie i próbować wpływać na zmianę negatywnych postaw oraz ukazywać wpływ jednostki na globalne procesy i wpływ globalnych procesów na jednostkę. Oby ta wiedza pozostała z nimi jak najdłużej.
W ramach omawianego w Tygodniu Edukacji Globalnej bezpieczeństwa żywnościowego odbyło się także spotkanie dla klas 3a i 4c z panią Agatą Zmorkowską, dietetykiem z "Natur house". Przedstawiła ona dzieciom podstawowe zasady komponowania menu, omawiała ich przyzwyczajenia i sugerowała zmianę złych nawyków żywieniowych. Uczniowie byli bardzo podczas tego spotkania aktywni i zadawali mnóstwo nurtujących je w tym temacie pytań.