W ostatnich latach produkty bezglutenowe stały się niezwykle popularne. Dieta bezglutenowa staje się stylem życia dla wielu osób – nie tylko zmagających się z celiakią i nietolerancją glutenu, ale również wszystkich poszukujących alternatywnych produktów spożywczych i dbających o zdrową dietę. Bezglutenowe pieczywo, makarony, przekąski czy wypieki zagościły w domach konsumentów na całym świecie. Co sprawia, że produkty bezglutenowe zdobywają taką popularność? Czy są one wyłącznie odpowiedzią na potrzeby zdrowotne, czy może stały się częścią nowoczesnego stylu życia?
Jeszcze kilka lat temu o diecie bezglutenowej mówiło się niewiele. Dzisiaj z pewnością żywność bezglutenową mamy na wyciągnięcie ręki, a produkty tego rodzaju są dostępne w szerokim asortymencie.
Gluten a żywność bezglutenowa
Gluten to rodzaj białka obecny w zbożach, między innymi w pszenicy, jęczmieniu czy życie. Istnieje jednak grupa osób, przez które tego rodzaju żywność nie jest tolerowana i może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Celiakii i nietolerancji glutenu nie można wyleczyć – jedynym skutecznym sposobem poradzenia sobie z problemem jest całkowite wyeliminowanie glutenu z diety.
Moda na dietę bezglutenową dotarła również do osób, które nie mają medycznych wskazań do eliminacji glutenu. Niektóre po prostu czują się lepiej, korzystając z produktów, które nie zawierają glutenu, inne obserwują utratę wagi i poprawę samopoczucia.
Popularne bezglutenowe produkty
Rynek produktów bezglutenowych stale się rozwija. Produkt bezglutenowy coraz częściej oznacza nie tylko jedzenie bezpieczne, ale również smaczne i dostępne dla każdego. Jakie są produkty bezglutenowe?
- Pieczywo bezglutenowe – powstaje z mąk bezglutenowych, czyli mąki ryżowej, gryczanej czy kukurydzianej.
- Makaron bezglutenowy – ponieważ makaron pszenny jest zakazany na diecie bezglutenowej, osoby na diecie bezglutenowej korzystają z makaronów z mąki ryżowej czy kukurydzianej, a także z makaronów białkowych, na przykład z ciecierzycy czy soczewicy.
- Płatki śniadaniowe – to płatki ryżowe, kukurydziane czy owsiane, czyli wytwarzane ze zbóż naturalnie bezglutenowych.
- Przekąski i ciastka bezglutenowe – ciasteczka, batony czy chipsy doczekały się swoich wersji bezglutenowych, dzięki czemu osoby z nietolerancją glutenu nie muszą rezygnować z drobnych przyjemności w ciągu dnia.
Gdzie można kupić bezglutenowe produkty?
Jak wspomnieliśmy, kilka lat temu produkty bez glutenu były bardzo trudno dostępne. Obecnie mają je w swojej ofercie zarówno duże sieci handlowe, jak i mniejsze punkty. Warto natomiast znaleźć w sieci sklep z produktami bezglutenowymi, gdzie asortyment jest zdecydowanie szerszy, a produkty wysokiej jakości.