W biznesie cukierniczym, piekarniczym i – generalnie – gastronomicznym bardzo ważne są wytrzymałe i solidne opakowania. Mają one chronić jedzenie przed wszelkiego rodzaju uszkodzeniami, przedłużać jego trwałość i ułatwić transport. Część opakowań może pełnić również funkcję dekoracyjną.
Funkcjonalne opakowania cukiernicze
Profesjonalna cukiernia musi być wyposażona w wytrzymałe opakowania cukiernicze. Ale nawet nieprofesjonalni cukiernicy mogą potrzebować takich opakowań. Przydają się one bowiem w sytuacjach, kiedy po jakiejś uroczystości gospodarze zechcą zapakować ciasto, tort czy jakikolwiek inny smakołyk gościom na wynos. Opakowania cukiernicze chronią wypieki przed uszkodzeniem i pozwalają je bezpiecznie przetransportować. Przechowywanie żywności w odpowiednich opakowaniach umożliwia również wydłużenie jej świeżości.
Opakowania cukiernicze to m.in.:
- składane i zamykane pojemniki – gwarantują bezpieczną dostawę ciast, tortów lub ciastek,
- kwadratowe opakowania cukiernicze – niezbędne w cukierni, piekarni lub firmie cateringowej. Sprawdzą się również w przypadku uroczystości prywatnych, kiedy na sam koniec chcemy obdarować gości jakimiś smakołykami,
- złote krążki – wykonane z tektury i pokryte folią aluminiową oraz powłoką ochronną na tłuszcze, pełnią funkcję podstawek pod ciasta i torty,
- składane kartony – mają zabezpieczyć wypieki przed uszkodzeniami mechanicznymi w trakcie transportu,
- tacki na tort – wykłada się na nie ciasta i torty. Są praktyczne, ale mogą również być estetyczną dekoracją.
Oprócz tego, hurtownia opakowań PAKO oferuje m.in.: kartoniki na ciastka, podkłady pod torty, papilotki do muffinów lub koszyczki na tort.
Opakowania w gastronomii
Opakowania gastronomiczne można podzielić ze względu na materiał, z którego są wykonane: papierowe, tekturowe, plastikowe lub inne tworzywa sztuczne.
Opakowania gastronomiczne to m.in.:
- pudełka,
- tacki,
- papiery pakowe,
- koperty,
- kubełki,
- kubki na wynos,
- pojemniki,
- torby.
Opakowania cukiernicze i gastronomiczne mają chronić jedzenie przed uszkodzeniami mechanicznymi, negatywnym działaniem warunków pogodowych czy utratą ich właściwości, jak również ułatwienie przenoszenia i przechowywania żywności. Opakowania cukiernicze i gastronomiczne muszą być zarówno wytrzymałe, aby mogły pełnić swoją funkcję, czyli zabezpieczać żywność, ale również lekkie, żeby można je było przenieść z miejsca na miejsce. Niektóre z nich pełnią także funkcję dekoracyjną – na przykład tacki lub krążki pod wypieki.