Jakie zalety mają stoły dębowe?
Zacząć trzeba od tego, że wykonane z drewna dębowego meble są bardzo wytrzymałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Wykazują również sporą odporność na działanie niskich i wysokich temperatur. Nie są przy tym trudne do utrzymania w czystości. Użytkować je z powodzeniem można przez wiele lat. Na dębowych stołach można nie tylko spożywać, ale i przygotowywać posiłki.
Nie bez znaczenia jest również fakt, że stoły tego typu są po prostu ładne. Pasują w zasadzie do każdej aranżacji, nie tylko klasycznej i rustykalnej. Wykorzystać je można nawet we wnętrzach utrzymanych w stylistyce nowoczesnej. Wiele osób zachwycają np. słoje, które są widoczne na powierzchni dębowych stołów.
Na końcu trzeba wspomnieć o tym, że meble wykonane z drewna dębowego mają pozytywny wpływ na ludzkie samopoczucie i zdrowie. Przebywanie w ich otoczeniu wycisza i relaksuje. Drewno to bowiem materiał naturalny. Jest dobrym wyborem dla alergików, gdyż ma właściwości antystatyczne. Oznacza to, że nie przyciąga kurzu.
Jak dbać o dębowe stoły, aby posłużyły przez wiele lat?
Drewniane meble mogą przez długi czas prezentować się doskonale, ale trzeba o nie w odpowiedni sposób dbać. To na szczęście nie jest trudne. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
- Unikanie wody – drewno nie lubi wody i to niezależnie od gatunku. Dębowe stoły trzeba więc regularne osuszać. Pozostawienie na blacie mokrej plamy sprawi, że woda wsiąknie w drewno. Dojdzie wtedy do naruszenia jego struktury i puchnięcia. Pojawić się na nim mogą plamy i przebarwienia, których nie da się niestety usunąć.
- Rezygnacja z silnych detergentów – do czyszczenia naturalnego drewna najlepiej wykorzystać lekko wilgotną ściereczkę z mikrofibry. Popularne środki chemiczne na stole pozostawić mogą przebarwienia. Po umyciu stół trzeba oczywiście wytrzeć do sucha.
- Pilnowanie temperatury – meble wykonane z naturalnego drewna nie przepadają raczej za nagłymi zmianami temperatur. W domach i mieszkaniach nie ma z tym na szczęście dużego problemu. Jednak stołu dębowego nie należy ustawiać zbyt blisko źródła ciepła np. pieca. Może on wtedy popękać. Na blacie nie należy również umieszczać ciepłych, gorących naczyń. To spowodować może jego odbarwienie.
- Odpowiednie zabezpieczenie powierzchni – raz na miesiąc warto zabezpieczyć swój stół dębowy za pomocą odpowiedniego preparatu. Sięgnąć też można w tym przypadku po zwykły olej lniany lub oliwę z oliwek.
Na jaki stół dębowy warto się zdecydować?
Dębowe stoły nie należą do mebli najtańszych, ale cieszą się na rynku naprawdę dużą popularnością. Są bowiem solidne, wytrzymałe i jednocześnie efektowne wizualnie. Stanowią inwestycję na długie lata. Jaki mebel wybrać do swojej kuchni lub jadalni?
Nie da się ukryć, że kluczowe znaczenie ma wielkość stołu. Na samym początku warto się więc zastanowić, w którym miejscu ma docelowo się znaleźć. Dobrze jest też uwzględnić ilość osób, które na co dzień będą przy stole spożywać posiłki. Rozważyć można zakup mebla rozkładanego. Przydać się może np. przy okazji świąt. Do wyboru są przede wszystkim modele prostokątne i kwadratowe.
Na rynku królują dość proste stoły dębowe. Pasują do niemal każdej aranżacji. Zdecydować się jednak równie dobrze można na model nieco bardziej ekstrawagancki. Obecnie na topie są np. meble oparte na metalowej konstrukcji – zazwyczaj pomalowanej na czarno. Są one bardzo stylowe. Stanowią świetne uzupełnienie modnych aranżacji industrialnych i wnętrz typu loft.