Pełne smaku i słodyczy suszone owoce są zdrową przekąską, dobrym dodatkiem do sałatek i musli, a także ratunkiem dla osób na diecie, które szukają czegoś „na ząb” pomiędzy głównymi posiłkami. Pamiętaj jednak, żeby nie przesadzać z tego rodzaju produktami.
Nie brakuje głosów, że suszone owoce to symbol zdrowego jedzenia. Pamiętaj jednak, że mogą one skrywać w sobie potencjalną pułapkę, czyli kaloryczną bombę. Warto bliżej przyjrzeć się temu, czy warto jeść suszone owoce. Dowiedz się, jakie korzyści zapewni słodka przekąską, ale także, dlaczego nie warto przesadzać z tymi smakołykami.
Właściwości zdrowotne suszonych owoców. Banany suszone bez cukru, rodzynki i inne zdrowe smakołyki!
Pyszna przekąska, ale także cenne źródło składników odżywczych – w ten sposób można krótko zdefiniować suszone owoce. Proces suszenia sprawia, że skarby natury zachowują witaminy i minerały, a to sprawia, że są bogate w wartości odżywcze. Tak przygotowane smakołyki zawierają dużo błonnika pokarmowego i korzystnie wpływają na zdrowie. Co więcej, są wygodne w przechowywaniu i dostępne przez cały rok, dzięki czemu możesz sięgnąć po swoje ulubione smaki, kiedy tylko masz na nie ochotę.
Najpopularniejsze suszone owoce:
- Banany suszone bez cukru – bogate źródło potasu, pozytywnie wpływają na serce i ciśnienie krwi, wspierają działanie układu trawiennego i koją układ nerwowy.
- Rodzynki – zawierają antyoksydanty, a także witaminy z grupy B i wapń.
- Śliwki – polecane na zaparcia ze względu na dużą zawartość błonnika, a także witamin z grupy B, witaminę C, E, żelazo, fosfor, magnez i potas.
- Jabłka – zawierają dużo błonnika i oczyszczają organizm z niestrawionych resztek jedzenia. Ponadto zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, polifenole, przeciwutleniacz, potas i bor.
W sprzedaż powszechnie dostępne są także morele czy daktyle, które także bogate są w witaminy i minerały. Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzać z konsumpcją i możliwie ograniczyć produkty z cukrem. Wówczas można mówić o zdrowej przekąsce.
Zalety suszonych owoców
Cukier nie najlepiej wpływa na organizm, dlatego warto ograniczyć jego spożycie. Dlatego sięgaj po suszone owoce bez cukru. Dlaczego? Oto najważniejsze zalety suszonych owoców:
- skoncentrowane źródło składników odżywczych, błonnika i cukrów;
- są mniej kaloryczne niż słodycze i czekolada;
- wysoka zawartość błonnika wspiera działanie układu pokarmowego;
- źródło witamin: A, B, C, E i K, a także potasu, magnezu, żelaza i przeciwutleniaczy;
- w zblendowanej formie dobry zamiennik cukru.
Każdy produkt ma swoje zalety, ale także wady. Na co zwrócić uwagę w przypadku suszonych owoców?
Wady suszonych owoców
Smaczna przekąska podczas procesu suszenia traci część witaminy C, B1 i kwasu foliowego. Co więcej, dodatek siarki w procesie produkcji może powodować reakcje alergiczne i niekorzystne skutki zdrowotne u niektórych osób. Natomiast wysoka kaloryczność może sprzyjać nadmiernej podaży kalorii i prowadzić do przyrostu masy ciała, gdy będziesz spożywać suszone owoce w nadmiarze, szczególnie te dodatkowo słodzone.
Suszone owoce to skarby natury, które są bogate w witaminy i minerały. Należy jednak uważać na ilość spożywanych smakołyków i unikać tych dodatkowo słodzonych. Dzięki temu zadbasz o zrównoważoną dietę, która pomoże Ci zatroszczyć się o Twoje zdrowie.