Jak smażyć bez tłuszczu albo znacznie ograniczyć jego ilość? Okazuje się, że to wcale nie takie trudne. Warto jednak zaopatrzyć swoją kuchnię w odpowiednie sprzęty.
Jak smażyć bez tłuszczu albo znacznie ograniczyć jego ilość? Okazuje się, że to wcale nie takie trudne. Warto jednak zaopatrzyć swoją kuchnię w odpowiednie sprzęty. Z pomocą właściwie dobranej patelni lub naczyń żaroodpornych możesz przygotować lekkostrawne posiłki, których smak Cię oczaruje. W naszym artykule dowiesz się, co może Ci się przydać, jeśli zależy Ci na ograniczeniu tłuszczu w diecie.
Nowoczesne patelnie z powłoką nieprzywierającą
Osoby preferujące lekkostrawną kuchnię wcale nie muszą zrezygnować ze smażenia. Jeśli i Ty chcesz zdrowiej jeść, poszukaj dobrej patelni z powłoką nieprzywierającą. Obecnie możesz zdecydować się na patelnie z powłoką teflonową, ceramiczną, granitową itd. Ze względu na bezpieczeństwo zachęcamy Cię do wyboru naczynia bez związków metali ciężkich lub PFOA (kwas perfluorooktanowy w niektórych patelniach teflonowych). Smażąc na patelni nieprzywierającej, pamiętaj, że dania nie powinny ani przywierać do dna naczynia ani się przypalać. W praktyce oznacza to, że dobrze byłoby dodać nieco tłuszczu. Odrobina oleju nie sprawi, że zdrowe danie zamieni się w ociekającą tłuszczem bombę kaloryczną, a walory smakowe znacznie się podniosą. Jeszcze jeden argument przemawia za dodaniem odrobiny tłuszczu – patelnia będzie łatwa do wyczyszczenia, ponieważ na pewno nic nie przywrze.
Przy wyborze patelni z powłoką non-stick należy wziąć pod uwagę, z czego został wykonany korpus patelni i jaką powłoką zostało pokryte jej dno. Dobrym rozwiązaniem są wysokiej jakości patelnie aluminiowe z powłoką non-stick, ponieważ są one stosunkowo lekkie. Jeśli szukasz patelni w przystępnej cenie, możesz zdecydować się na jeden z produktów marki Dots. Patelnie Dots pokryte są dwuwarstwową powłoką nieprzywierającą, która cechuje się dużą wytrzymałością, jej utrzymanie w czystości nie jest problematyczne.
Ciekawym rozwiązaniem są również stalowe patelnie z serii Valdinox Space, które wyposażono w nieprzywierającą powłokę granitową. To powłoka non-stick, która nie wchodzi w reakcję z przygotowywanymi daniami i cechuje się wyjątkową trwałością.
Nowoczesne patelnie nieprzywierające są doskonałym rozwiązaniem do smażenia ryb i mięs, ponieważ zawierają one same w sobie sporo tłuszczu. Nie trzeba dodawać oliwy ani oleju. Oczywiście na patelni tego typu możesz usmażyć także jajka, warzywa, placuszki czy naleśniki.
Patelnie non-stick wymagają odpowiedniego użytkowania. Pamiętaj, że, jeśli dojdzie do zniszczenia powłoki nieprzywierającej (wystarczą zarysowania), patelnia przestanie spełniać swoją rolę. Do mycia nie używaj absolutnie szorstkich myjek i druciaków. Miękka ściereczka wystarczy. Podczas przygotowywania posiłków nie powinnaś używać żadnych ostrych przyborów np. widelca. Lepszym wyborem będą silikonowe lub drewniane łyżki i szpatułki.
Patelnie grillowe do smażenia bez tłuszczu
Osoby, które chcą ograniczyć ilość tłuszczu w diecie, mogą również wziąć pod uwagę zakup praktycznej patelni grillowej. Na patelni grillowej możesz smażyć albo bez tłuszczu albo z bardzo małym jego dodatkiem. Mięsa, ryby, warzywa przygotowane na dobrej patelni grillowej są smaczne i aromatyczne, a do tego mają stosunkowo mało kalorii i są lekkostrawne. Jak to możliwe? Patelnia grillowa ma charakterystyczne, prążkowane dno, dzięki niemu tłuszcz podczas obróbki cieplnej swobodnie wycieka z przygotowywanych potraw. Później zostaje pomiędzy rowkami dna patelni. Rowki mają tę dodatkową zaletę, że nic nie przywiera do dna. Warto podkreślić, że niektóre modele patelni grillowych są wyposażone w specjalny dzióbek, który służy do odlewania wytopionego tłuszczu. Jeśli chcesz jeść zdrowo i lubisz dania z grilla, patelnia grillowa to prawdziwy must have w Twojej kuchni.
Na rynku dostępne są nowoczesne patelnie grillowe o kwadratowym lub prostokątnym kształcie. Raczej rzadko spotyka się okrągłe patelnie tego typu. Jeśli szukasz patelni do swojego gospodarstwa domowego, zachęcamy Cię do wyboru takiej, która ma stosunkowo grube dno – minimum 5 mm. Dlaczego to takie ważne? Grube dno oznacza, że patelnia nagrzewa się wolnej, a zgromadzone ciepło oddawane jest później przygotowywanej potrawie. Najlepszym wyborem są oczywiście patelnie grillowe z powłoką nieprzywierającą non-stick.
Możemy polecić Ci patelnie grillowe Valdinox Rock, które są częstym wyborem ekspertów kulinarnych. To nie przypadek! Patelnie z tej popularnej serii mają dno odporne na deformacje. Co istotne, pokryte jest ono nieprzywierającą powłoką Dyflon, która ułatwia smażenie produktów o dużej zawartości wody.
Również w przypadku patelni grillowych bardzo ważna jest ochrona ich powłoki non-stick przed zarysowaniami. Konsekwentnie używaj przyborów z silikonu lub plastiku. Nie myj patelni szorstką gąbką lub druciakiem.
Pojemniki żaroodporne do mikrofali i piekarnika
Przygotowanie pysznych potraw bez tłuszczu lub z bardzo ograniczoną jego ilością jest możliwe także za pomocą praktycznych pojemników żaroodpornych do mikrofali i piekarnika. Przykładem są pojemniki ze szkła borowo-krzemowego Altom Design Vega, które nie zawiera ołowiu i kadmu. Naczynia te są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Z pomocą tego rodzaju naczyń żaroodpornych możesz zapiekać i piec najróżniejsze potrawy. Możesz je kupić w hurtowej cenie na
amart.pl Tego typu naczynia przydadzą się w kuchni osób, które doceniają wygodę podczas codziennego przygotowywania posiłków oraz tych, którym zależy na odchudzeniu swojej kuchni.
Smażenie bez tłuszczu lub na małej ilości tłuszczu jest jak najbardziej wskazane ze względów zdrowotnych. Nie chodzi oczywiście o to, aby całkowicie wykluczyć tłuszcz z codziennej diety. Pamiętaj, że to bardzo ważny składnik odżywczy dla naszego organizmu. Kluczowe jest jednak wybieranie zdrowych tłuszczów. Wskazane są m.in.:
- olej lniany,
- tłuszcz z awokado, a także
- oliwa z oliwek.
Wspomniany olej lniany powinien być spożywany wyłącznie na zimno. Jeśli natomiast chodzi o inne oleje, nie zawsze nadają się one do smażenia w wysokiej temperaturze. Do tego dochodzi fakt, że potrawy smażone na dużej ilości tłuszczu są ciężkostrawne i bardzo kaloryczne. Dlatego zachęcamy Cię do dodawania zdrowych tłuszczów do pysznych sałatek warzywnych. Przy smażeniu natomiast byłoby lepiej ograniczyć ilość tłuszczu. Z pomocą dobrej patelni lub naczynia żaroodpornego jest to możliwe!
Jeden komentarz
Jak smażyć na tłuszczu to najlepiej na tłuszczach nasyconych!