Dbając o witalność, budując naturalną odporność, łatwiej przejść choroby i utrzymać kondycje przez długie lata. Obecne społeczeństwo jest coraz bardziej świadome. Większa waga przykładana jest do odpowiedniej diety, regularnej aktywności fizycznej i higienicznego trybu życia. Dodatkowe wsparcie stanowią suplementy diety. Kurkumina to związek, którego prozdrowotne właściwości w ostatnich latach są coraz bardziej doceniane, dlatego warto go poznać bliżej.
Kurkumina to związek polifenolowy, który pochodzi z korzenia kurkumy. Stanowi jej 2-5% i jest jej głównym, bioaktywnym składnikiem. Chcąc dostarczyć organizmowi 9 g kurkuminy, należałoby spożyć aż 250 gramów szafranu indyjskiego na dobę, co jest niewykonalne. W odpowiedzi na tę sytuację przychodzą suplementy diety, które zawierają czystą kurkuminę w odpowiedniej dawce. Jej przyswajalność jest zwiększona przez odpowiednie skondensowanie cząsteczek i zamknięcie ich w skrobiowej, ochronnej otoczce, która wpływa na większą rozpuszczalność w wodzie, wykluczając rozpuszczanie z innymi związkami. Dzięki temu substancja jest transportowana do jelita cienkiego w nienaruszalnej formie, tam ulega uwolnieniu i wchłania się do krwi przez błonę śluzową jelit. Taka forma jest gwarancją efektywnego stosowania, ponieważ związek wykazuję wysoką biodostępność.
Działanie i właściwości kurkuminy
Kurkumina określana jest mianem naturalnego antybiotyku. Szereg prozdrowotnych właściwości przemawia za korzyściami płynącymi ze stosowania tego suplementu. Nie może być traktowana jako sposób na uleczenie wszelkich schorzeń, ale warto potraktować ją jako dodatkowe wsparcie, ponieważ:
Działanie i właściwości kurkuminy
Kurkumina określana jest mianem naturalnego antybiotyku. Szereg prozdrowotnych właściwości przemawia za korzyściami płynącymi ze stosowania tego suplementu. Nie może być traktowana jako sposób na uleczenie wszelkich schorzeń, ale warto potraktować ją jako dodatkowe wsparcie, ponieważ:
- Wykazuje działanie przeciwzapalne – hamowane są enzymy, które powodują stany zapalne, powstałe wskutek infekcji.
- Jako przeciwutleniacz zwalcza wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie organizmu, pogorszenie stanu zdrowia i występowanie chorób Ma silniejsze działanie od aspiryny – może obniżać ból.
- Zatrzymuje reakcje autoimmunologiczne – może hamować autoimmunizację w stwardnieniu rozsianym, problemach z reumatoidalnym zapaleniem stawów i problemach skórnych – łuszczycy.
- Pomaga uniknąć cukrzycy autoimmunologicznej.
- Niweluje drobnoustroje – aktywuje receptor witaminy D, by zwalczać infekcje.
- Zauważa się działanie przeciwwirusowe w walce z grypą i adenowirusami.
- Spowalnia gen wirusa zapalenia wątroby typu C.
- Jest dodatkowym uzupełnieniem dla antybiotyków w czasie zapalenia płuc.
- Zmniejsza stres oksydacyjny spowodowany alkoholem i ochrania wątrobę.
- Hamuje namnażanie miofibroblastów, skutecznie walcząc z zapaleniem dróg żółciowych przy miażdżycy.
- Pomaga w produkcji żółci, stymulując woreczek żółciowy, zalecana jest w leczeniu wrzodów żołądka.
- Zmniejsza stężenie metali ciężkich, chroni przed ich toksycznością.
- Jest pomocna w leczeniu cukrzycy – dzięki jej działaniu obniżany jest poziom cukru we krwi i pobudzana wrażliwość na insulinę, zmniejsza insulinooporność.
- Zalecana jest osobą otyłym, jako środek, który wspiera proces odchudzania.
- Podnosi poziom wielonienasyconego kwasu tłuszczowego DHA, który jest niezbędny przy prawidłowej pracy mózgu.
- Poprawia skuteczność w walce z rakiem piersi, wspiera organizm w obronie przed innymi nowotworami.
Wybierając preparat, warto zwrócić uwagę na to, by kurkumina była wzmocniona piperyną, która wzmaga jej biodostępność nawet o 2000% i uzupełniający jej działanie imbir, który pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych.