Piątek, 14 sierpnia 2020
  • Oświadczenie Społecznego Komitetu Upamiętnienia 100. Rocznicy Zwycięstwa w Wojnie Polsko-Bolszewickiej

W związku ze zbliżającą się 100. rocznicą Cudu nad Wisłą, Bitwy Warszawskiej, decydującej bitwy wojny polsko-bolszewickiej, która powstrzymała najazd komunizmu na Polskę i Europę, pragniemy poinformować Państwa o stopniu realizacji naszego przedsięwzięcia, jakim jest upamiętnienie tego historycznego wydarzenia w postaci Kolumny Zwycięstwa.

Mając na uwadze krótki czas niezbędny do skompletowania całej dokumentacji i uzyskania koniecznych zezwoleń, odbyliśmy bardzo rzeczowe spotkanie w Urzędzie Miasta z prezydentami Jarosławem Grobelnym, Michałem Powałowskim, przedstawicielami starostwa oraz szefami poszczególnych wydziałów zaangażowanych w projekt. Na sugestię ratusza, by przesunąć w czasie odsłonę Kolumny Zwycięstwa tak, aby urealnić proces legalizacji, postanowiliśmy przełożyć datę wydarzenia na dzień 26 września, kiedy to przypadnie 100. rocznica bitwy niemeńskiej, która przypieczętowała tryumf w wojnie z bolszewikami. Podobnie zresztą zaakceptowaliśmy zaproponowane nam miejsce postawienia kolumny. Na spotkaniu uzgodniliśmy kolejność działań administracyjnych. Fizyczna realizacja kolumny jest mocno zaawansowana, jesteśmy natomiast na etapie oczekiwania na niezbędne pozwolenia ze strony urzędu miasta i mamy nadzieję, że wszelkie procedury zostaną dokonane we właściwym czasie.

Z niepokojem natomiast przyjęliśmy pojawienie się petycji „nie dla kolumny”, która nerwowo i kłamliwie napisana przez środowiska nieprzychylne kultywowaniu patriotycznych wydarzeń, wprowadza mieszkańców Gniezna w błąd. Autorzy petycji zarzucają nam walkę z zielenią miejską oraz niezgodne z prawem budowlanym posadowienie kolumny. Dziwi nas również, że petycja porusza kwestie, które omawiane były na spotkaniu w ratuszu i pojawiła się w internecie tego samego dnia zaraz po spotkaniu roboczym. Trudno komentować fakt, że podpisali się pod nią urzędnicy miejscy, co wydaje się być niedopuszczalnym w sytuacji, kiedy ich zwierzchnicy przychylnie odnoszą się do całego przedsięwzięcia.

O wszystkich kolejnych krokach będziemy Państwa na bieżąco informować.

Społeczny Komitet Upamiętnienia 100. rocznicy Zwycięstwa w Wojnie Polsko-Bolszewickiej w składzie:
  • Maciej Chosiński
  • Robert Gaweł
  • Krzysztof  Gronikowski
  • Paweł Kamiński
  • Iwona Kochańska-Marciniak
  • Jarosław Szczepaniec

Manifestacja pod Kurią Metropolitalną w Gnieźnie! Społeczeństwo coraz silniej przeciwstawia się władzy! "Gniezno nie stoi, biskupów się nie boi!!!" - pod takim hasłem w niedzielę wieczorem odbyła się manifestacja... Niedziela, 25 października 2020
Poseł Zbigniew Dolata przesadził! Porównał manifestujących do małp w ZOO! W piątek o godz. 20.00 pod biurem posła Zbigniewa Dolaty w Gnieźnie zebrała się manifestacja. Wszystko... Piątek, 23 października 2020
Manifestacja pod biurem posła Zbigniewa Dolaty! W czwartek wieczorem pod biurem posła Zbigniewa Dolaty odbyła się manifestacja. Wszystko przez wyrok... Czwartek, 22 października 2020
Posłanka odniosła się do zachowania rolników Posłanka Paulina Hennig-Kloska odniosła się w oświadczeniu do zachowania rolników, którzy umieścili... Wtorek, 20 października 2020