Piątek, 24 kwietnia 2020
  • Oświadczenie Prezydenta Miasta Gniezna w sprawie list wyborców w wyborach korespondencyjnych

Publikujemy oświadczenie Prezydenta Miasta Gniezna w sprawie list wyborców w wyborach korespondencyjnych (stan na godz. 14.10).

Oświadczenie

Dosłownie przed godziną do Urzędu Miejskiego w Gnieźnie wpłynął wniosek kierowany do wójtów, burmistrzów i prezydentów miast o przekazanie danych ze spisu wyborców. Wniosek ten sygnowany jest bezpiecznymi podpisami elektronicznymi dwóch członków zarządu Poczty Polskiej S.A. Załącznikiem do tego pisma jest skan decyzji Premiera Mateusza Morawieckiego niezabezpieczony takim podpisem, polecający Poczcie Polskiej S.A. realizację niezbędnych czynności zmierzających do przygotowania przeprowadzenia wyborów Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej w trybie korespondencyjnym.
W chwili obecnej w Urzędzie Miejskim w Gnieźnie trwa analiza czy tak przesłane dokumenty obligują nas do przekazania spisu wyborców Poczcie Polskiej S.A. Do tego czasu nie podejmiemy żadnych wiążących decyzji.
Tomasz Budasz
Prezydent Miasta Gniezna

• 25.04.2020 01:07  Odpowiedz na komentarz

nie ma podstaw prawnych do wydania spisów wyborców bo nikt w tym kraju nie zarządził wyborów w trybie korespondencyjnym, które miałaby zostać przeprowadzone przez pocztę polską

25.04.2020 13:06

Musi być podstawa prawna do wydania poczcie takich danych, wtedy wszystko będzie zgodnie z RODO. Bez podstawy prawnej nie można udostępniać danych osobowych.

Znamy 13 nowych radnych Gminy Niechanowo! Wybory odbędą się tylko w dwóch okręgach! Poznaliśmy radnych oraz kandydatów na radnych Gminy Niechanowo. Przypomnijmy, że dotychczasowa rada... Wtorek, 26 maja 2020
Prezydent Tomasz Budasz poparł Szymona Hołownię na urząd Prezydenta RP Dzisiaj Gniezno odwiedził Szymon Hołownia. Kandydat na Prezydenta RP przyjechał do Pierwszej Stolicy... Sobota, 23 maja 2020
Kolejne inwestycje w Gminie Niechanowo Mimo stanu epidemii Gmina Niechanowo cały czas prowadzi zaplanowane inwestycje. W ostatnim czasie udało... Sobota, 23 maja 2020
Czesław Krzywdziński pełnieniącym funkcję Rady Gminy Niechanowo Z dniem 22 maja 2020 r. Premier Mateusz Morawiecki wyznaczył Czesława Kazimierza Krzywdzińskiego do... Sobota, 23 maja 2020