Ładowanie danych...

GPS wydaje oświadczenie! Zawrzało na politycznej scenie?

Czwartek, 14 czerwca 2018
  • GPS wydaje oświadczenie! Zawrzało na politycznej scenie?

Po naszym artykule dotyczącym wizyty posła Krzysztofa Ostrowskiego u Prezydenta Miasta Gniezna, Gnieźnieńskie Porozumienie Samorządowe przesłało do nas swoje oświadczenie.

Treść oświadczenia:

Gnieźnieńskie Porozumieniu Samorządowe jest organizacją pozapartyjną złożoną z osób dla których idea samorządności i apolitycznej pracy dla lokalnej społeczności jest priorytetem. Jako organizacja zrzeszająca pięć niezależnych podmiotów przedstawimy w odpowiednim czasie naszego kandydata na prezydenta miasta. Nasze porozumienie tworzą zarówno działający od wielu lat w gnieźnieńskim samorządzie doświadczeni radni jak również osoby młode niezwiązane z jakimikolwiek partiami politycznymi. GPS powstało z organizacji pozapartyjnych, dlatego też stanowczo zaprzeczamy stanowisku wyrażonym w artykule, iż powstanie GPS-u wynikało z "zawiedzenia" jakąkolwiek z partii politycznych czy tym bardziej łączeniu powstania GPS-u w jakikolwiek sposób z ich działalnością. W związku z powyższym, chcemy jeszcze raz stanowczo podkreślić, że nasze Porozumienie przedstawi własnego, niezależnego kandydata na prezydenta Gniezna.

W odniesieniu do treści artykułu dotyczącej dostępu obywateli do informacji publicznej, chcemy zaznaczyć, że radni GPS-u w czasie obecnej kadencji samorządu wielokrotnie składali na ręce Pana Prezydenta wnioski i interpelacje służące zwiększeniu transparentności pracy urzędu oraz spółek miejskich. Odpowiedzi nam udzielane w różnym stopniu spełniały oczekiwania co do pełnej jawności przedstawianych informacji jednak uważamy, iż w interesie mieszkańców naszego miasta jest zadawać pytania w jaki sposób przeznaczane są środki publiczne.  Cieszymy się, iż partie polityczne oraz Pan Poseł Krzysztof Ostrowski dostrzegły występujący od długiego czasu problem transparentności oraz dostępu do informacji publicznej w samorządach - liczymy jednak, że wbrew opiniom mediów nie są to tylko gwiazdorskie występy związane z kampanią wyborczą a rzeczywista troska o prawo do informacji dla mieszkańców, o które radni oraz organizacje pozarządowe walczą każdego dnia bez względu na kalendarz wyborczy.
 Maciej Elantkowski
Przewodniczący Gnieźnieńskiego Porozumienia Samorządowego
tekst: Andrzej Bukowski

• Młody, ale rozsądny przewodniczący GPS, Maciej Lewandowski ma rację. Członkowie GPS, jak by chcieli należeć do jakiej kolwiek partii politycznej, to by się do niej zapisali. Ale żaden z nich nie ma ambicji politycznych i nie chce uczestniczyć w politycznych, warszawskich przepychankach. Ci Państwo ( bo Panie także ), chcą po prostu pracować dla Gniezna. Bez opluwania się inwektywami i obrzucania oszczerstwami. Widzą jednakże, że obsadzanie wielu stanowisk w Gnieźnie odbywa się ciągle, i to od la,t tylko i wyłącznie, wg partyjnego klucza. A co najgorsze do pracy dla w magistracie czy spółkach mu podległych ciągle przyjmuje się ludzi wg koneksji partyjnych, a nie wg posiadanych kompetencji i umiejętności. To się w końcu, powinno w Gnieźnie skończyć. Jak społeczeństwo do tego "dojrzeje", i to zrozumie i kiedy do urzędu każdy z gnieźnian pójdzie tylko po to, by coś zgodnie z prawem zgłosić lub zarejestrować to wtedy rzeczywiście Gniezno, zacznie być: normalnym, praworządnym miastem. A jeżeli nadal będziemy chodzili do urzędnika magistratu tylko po to, by z nim coś, po znajomości .... "załatwić". Wiedząc, że jest to niezgodne z obowiązującym prawem, Lub wiedząc, że chcemy to załatwić, poza obowiązującą kolejnością. To dalej pozostaniemy jako Gniezno " MAŁYM, PROWINCJONALNYM, SKORUMPOWANYM, PARTYJNYM ZAŚCIANKIEM EUROPY".

• 14.06.2018 22:28  Odpowiedz na komentarz

Dawno się tak nie uśmiałem. Lubbe to już kilka partii obskoczył. Kto to im pisał. Toć to bełkot wyborczy

• Idea powstania jest bardzo dobra przynajmniej na prawej stronie będzie jeszcze większy podział

• 14.06.2018 19:34  Odpowiedz na komentarz