Plik banneru

GPS wydaje oświadczenie! Zawrzało na politycznej scenie?

Artykuł dodany: Czwartek, 14 czerwca 2018
GPS wydaje oświadczenie! Zawrzało na politycznej scenie?
REKLAMA

Po naszym artykule dotyczącym wizyty posła Krzysztofa Ostrowskiego u Prezydenta Miasta Gniezna, Gnieźnieńskie Porozumienie Samorządowe przesłało do nas swoje oświadczenie.

Treść oświadczenia:

Gnieźnieńskie Porozumieniu Samorządowe jest organizacją pozapartyjną złożoną z osób dla których idea samorządności i apolitycznej pracy dla lokalnej społeczności jest priorytetem. Jako organizacja zrzeszająca pięć niezależnych podmiotów przedstawimy w odpowiednim czasie naszego kandydata na prezydenta miasta. Nasze porozumienie tworzą zarówno działający od wielu lat w gnieźnieńskim samorządzie doświadczeni radni jak również osoby młode niezwiązane z jakimikolwiek partiami politycznymi. GPS powstało z organizacji pozapartyjnych, dlatego też stanowczo zaprzeczamy stanowisku wyrażonym w artykule, iż powstanie GPS-u wynikało z "zawiedzenia" jakąkolwiek z partii politycznych czy tym bardziej łączeniu powstania GPS-u w jakikolwiek sposób z ich działalnością. W związku z powyższym, chcemy jeszcze raz stanowczo podkreślić, że nasze Porozumienie przedstawi własnego, niezależnego kandydata na prezydenta Gniezna.

W odniesieniu do treści artykułu dotyczącej dostępu obywateli do informacji publicznej, chcemy zaznaczyć, że radni GPS-u w czasie obecnej kadencji samorządu wielokrotnie składali na ręce Pana Prezydenta wnioski i interpelacje służące zwiększeniu transparentności pracy urzędu oraz spółek miejskich. Odpowiedzi nam udzielane w różnym stopniu spełniały oczekiwania co do pełnej jawności przedstawianych informacji jednak uważamy, iż w interesie mieszkańców naszego miasta jest zadawać pytania w jaki sposób przeznaczane są środki publiczne.  Cieszymy się, iż partie polityczne oraz Pan Poseł Krzysztof Ostrowski dostrzegły występujący od długiego czasu problem transparentności oraz dostępu do informacji publicznej w samorządach - liczymy jednak, że wbrew opiniom mediów nie są to tylko gwiazdorskie występy związane z kampanią wyborczą a rzeczywista troska o prawo do informacji dla mieszkańców, o które radni oraz organizacje pozarządowe walczą każdego dnia bez względu na kalendarz wyborczy.
 Maciej Elantkowski
Przewodniczący Gnieźnieńskiego Porozumienia Samorządowego