Logo

Wiola Sowa i Michał Wiraszko kolejnymi jurorami 11. "Offeliady"

Artykuł dodany: Wtorek, 10 października 2017
Wiola Sowa i Michał Wiraszko kolejnymi jurorami 11.
REKLAMA

Organizatorzy 11. Festiwalu Filmowgo "Offeliada" zaprezentowali kolejnych członków Jury Głównego tegorocznej edycji. Do przewodniczącego Pawła Łozińskiego dołączyli urodzona w Gnieźnie, wielokrotnie nagradzana animatorka Wiola Sowa, oraz lider zespołu Muchy, Michał Wiraszko.

Wiola Sowa - urodziła się w Gnieźnie. Jest doktorem sztuk filmowych; ukończyła Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie i Państwową Wyższą Szkołę Filmową Telewizyjną i Teatralną w Łodzi.

Dwukrotna laureatka Stypendium Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Stypendium Artystycznego Miasta Krakowa i Stypendium Goethe Institut. Za swoje filmy otrzymała liczne nagrody, m.in. Srebrnego Smoka, Srebrnego Lajkonika i nagrodę FIPRESCI na 48. Krakowskim Festiwalu Filmowym, najlepsza reżyseria Athens Film Festival oraz Best Short - nagroda im. Krzysztofa Kieślowskiego na PFF NY.

Jej filmy były prezentowane m.in. w National Gallery of Art Washington DC, Centrum Pompidou, Berbican Centre Londyn, World Animation Film Festival Zagreb, London Film Festival, IAFF Annecy i Hiroshima Animation Film Festival.

Filmografia:
  • 2016: XOXO pocałunki i uściski
  • 2014: Endblum
  • 2012: Nicht farbe
  • 2012: Niebiescy artyści tworzą sztukę
  • 2011: Adam Stalony Dobrzański
  • 2007: Refreny
  • 2000: Pomiędzy nami

Michał Wiraszko z Muchami wydał pięć albumów,  śpiewa, gra na gitarze i pisze teksty - ostatnio dla Krzysztofa Zalewskiego i Rosalie. Jest szefem artystycznym festiwalu w Jarocinie i Estrady Poznańskiej. W przygotowaniu jest jego dokumentalny film - "Powracająca FALA", album Much z muzyką do filmu "Reakcja łańcuchowa" (premiera 24 listopada), oraz długo wyczekiwany debiutancki album solowy (premiera wiosną 2018).

Dyskografia zespołu Muchy:
  • 2007: Terroromans
  • 2010: Notoryczni debiutanci
  • 2012: chcecicospowiedziec
  • 2014: Karma market
  • 2015: Powracająca fala
tekst: Informacja prasowa
Podobne tematy:
Dodaj komentarz
Podpis:

Komentarze do artykułu (0)



REKLAMA

REKLAMA
Plik banneru
Wydarzenia
Newsletter
Podaj swój adres e-mail aby otrzymywać newsletter z najnowszymi informacjami lub usunąć już dodany e-mail.
Losowa fotografia

Losowe fotografie

MOJE-GNIEZNO.PL
Właściciel: Andrzej Bukowski
ul. Budowlanych 15a/14
62-200 Gniezno
Numer wpisu do Rejestru Dzienników i Czasopism:
RPR 2844
tel.kom.: +48 603 536 506
e-mail:
redakcja@moje-gniezno.pl
Copyright © 2017 Moje Gniezno