30 lipca 2017 r. Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie w ramach Koronacji Królewskiej zaprasza do swojego stoiska na Placu św. Wojciecha w Gnieźnie. Prócz działań prowadzonych przez pracowników Muzeum znajdą się także bezpłatne warsztaty, które poprowadzi Łukasz Radziszewski. Od godz. 14.00 będzie można dołączyć do działania i dowiedzieć się czym jest Zakwas oraz nauczyć się samodzielnego wypieku chleba.
Na warsztaty z wypieku chleba obowiązują zapisy: e-mail: zakwas.pro@gmail.com. Są to przede wszystkim warsztaty kulinarne, które pełnią rolę projektu społecznego i kulturotwórczego. Prowadzący podzieli się z uczestnikami wiedzą dotyczącą Zaczynu i wypieku, oraz tłem historycznym i ciekawostkami. Jak mówi Łukasz Radziszewski:
Przez wiele lat miałem dosyć mgliste wyobrażenie czym właściwie jest chleb na zakwasie, co różni go od zwykłego. Moja Babcia wspominała, że we wcale nieodległych czasach, pieczywo na zaczynie było wyrabiane w każdej wsi w okolicy. Robiła je moja prababka, pewnie też praprababka.
Celem działania jest przekazanie wiedzy o tym czym jest Zakwas i nauka samodzielnego wypieku chleba. Zaangażowanie w aktywizację i efekty wspólnej pracy są inspirujące dla Łukasza Radziszewskiego. Równocześnie pracuje on nad publikacją, obiektami oraz mapą posiadaczy Zakwasu, którzy tworzą nową, osobliwą lokalność – chleb z jednego konkretnego Zaczynu wypiekają już osoby zamieszkałe w miejscowościach: Białystok, Czarna Wieś Kościelna, Czarna Białostocka, Dąbrowa Górnicza, Gdańsk, Karczmisko, Kosmaty Borek, Krynki, Lublin, Łódź, Mediolan (Włochy), Milanówek, Nowy Dwór Mazowiecki, Nowy Jork (Stany Zjednoczone), Oleszkowo, Podkowa Leśna, Sokółka, Supraśl, Suwałki, Warszawa, Wasilków, Wiedeń (Austria), Zabłudów, Zamczysk. W czerwcu twórca zamierza uruchomić stronę internetową, która pełniłaby funkcję informacyjną i popularyzatorską.
Przebieg warsztatów:
część teoretyczna – wprowadzenie ma charakter prezentacji i małego wykładu, w którym prowadzący dzieli się informacjami o Zakwasie i zgromadzoną dokumentacją. Głównym celem jest opisanie uczestnikom fundamentalnych, w normalnym życiu trudnych do uchwycenia wartości, które ujawniają się w rytuale wypieku chleba i dzielenia się Zakwasem. Wspólnotowość, wzajemna przychylność, zdrowe odżywianie, samowystarczalność, docenienie rzeczy prostych – to hasła, które będą rozwinięte podczas działania. Z opowieści prowadzący płynnie przechodzi do opisu zasad przygotowywania chleba. Opisuje narzędzia i charakterystykę składników, a na warsztaty przywozi w formie poczęstunku świeży chleb, upieczony tego samego dnia.
część praktyczna – obejmuje przygotowanie chleba. Uczestnicy przygotują formy, wspólnie wyrobią i rozdzielą ciasto chlebowe. Łukasz Radziszewski na bieżąco udziela wskazówek i dygresji. Kiedy chleb będzie już w formach, będzie można posłuchać o warunkach, których będzie potrzebowało ciasto by urosnąć.
Zapraszamy do wzięcia udziału w warsztatach i jednocześnie współudział w projekcie, o którym więcej możecie dowiedzieć się ze strony na Facebooku, którą prowadzi Łukasz Radziszewski – https://www.facebook.com/ZakwasPro/