Ładowanie danych...

Oświadczenie ws. tzw. "wyzwolenia" Gniezna

Piątek, 22 stycznia 2016
  • Oświadczenie ws. tzw.

Publikujemy treść oświadczenia Stowarzyszenia Gnieźnieńscy Patrioci w sprawie wyzwolenia Gniezna.

Szanowni Państwo,
"21 stycznia 1945 r. wkroczyła do Gniezna Armia Czerwona "wyzwalając" nasze miasto. Obchody związane z tymi wydarzeniami organizowano zapewne już po wojnie. Wielką radość sprawiła nam informacja, że wczoraj pierwszy raz od bardzo długiego czasu nie miały one oficjalnego charakteru. Osoby, które złożyły pod pomnikiem jedynie wiązankę kwiatów i dwa znicze pokusiły się jednak o stwierdzenie, że "wyzwolenie było faktem historycznym". Naszym zdaniem nie jest to prawda. Wyzwolenie z definicji musi prowadzić do wolności, a w tym wypadku tak nie było. Armia Czerwona pokonując okupantów sama wprowadzała okupację pozbawiając nasz kraj niepodległości na kolejne dziesięciolecia. O tym, że wkroczenie Sowietów nie było "wyzwoleniem" gnieźnianie przekonali się już dwa dni później, gdy Sowieci zaczęli strzelać z czołgów do naszej katedry bardzo mocno ją uszkadzając i wywołując pożar. Od dwóch lat podczas kolejnych rocznic sprzeciwialiśmy się uroczystemu obchodzeniu wkroczenia Armii Czerwonej i cieszymy się, że udało nam się przemówić do gromadzących się tam gnieźnian na tyle, że wczoraj zamiast kilkudziesięciu osób i oficjalnych obchodów zjawiła się jedynie bardzo mała delegacja. Nie warto przypominać już PRL-owskich tradycji, które nie są prawdziwe. Pamięć w pierwszym rzędzie należy się przypadkowym gnieźnianom, którzy zginęli podczas wkroczenia Armii Czerwonej w wyniku, jak odnotowano w dokumentach, "nieszczęśliwego wypadku". Do oświadczenia dołączamy zdjęcia z poprzednich lat ukazujące nasz udział w obchodach."
Marcin Tomczak
Prezes Stowarzyszenia Gnieźnieńscy Patrioci
tekst: Stowarzyszenie Gnieźnieńscy Patrioci
foto: Weronika Kozłowska, Ewa Tomczak

• Pytanie : Czy żołnierze Armii Czerwonej walczyli , żeby rządziły PZPR i SLD?

• 25.01.2016 13:51  Odpowiedz na komentarz

Nadeszły czasy pogardy dla tych co walczyli i oddali swoje życie nie wiedząc kto po nich przyjdzie.Polska została sprzedana na konferencji w Jałcie i uczestnicy są dzisiaj wychwalani, jeden z nich ma do dziś swoją ulicę. Jeżeli tak to wyróżnić następnego i może Urząd Miejski lub Starostwo niech znajdują się na ul.Stalina.

• 23.01.2016 23:45  Odpowiedz na komentarz

W Polsce zgineło 600 000 rosyjskich żołnierzy ,gdyby nie oni może dziś by nie było Polski ,więc mówienie że ruski nas nie wyzwolili jest śmieszne

• Wielka i nieśmiertelna chwała wyzwolicielom. Pamiętamy !!!!!!!

XXIX Ogólnopolski Bieg Niechana 24 maja w Niechanowie odbył się XXIX Ogólnopolski Bieg Niechana. Łącznie w imprezie biegowej udział... Poniedziałek, 27 maja 2019
SLD popiera strajk nauczycieli Zarząd Powiatowy SLD w Gnieźnie popiera strajk nauczycieli. Poniżej publikujemy stanowisko Zarządu. Czwartek, 11 kwietnia 2019
SLD neguje decyzję Prezydenta Miasta Gniezna w sprawie Marszu Równości Stanowisko Zarządu Powiatowego SLD w Gnieźnie w sprawie odmowy przez Prezydenta Gniezna organizacji... Środa, 10 kwietnia 2019
Spotkanie gminnego koła SLD z Szymonem Robaszkiewiczem - Wójtem Niechanowa 28 lutego członkowie gminnego koła SLD, w czasie swojego zebrania spotkali się z Wójtem Niechanowa panem... Sobota, 2 marca 2019