Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Gnieźnie uczestniczyli w ciekawym projekcie informacyjno-szkoleniowym z zakresu jakości mięsa wołowego skierowanym do uczniów szkół gastronomicznych pt. „Stawiam na wołowinę” – III edycja. Pomysłodawcą, koordynatorem powyższego projektu jest Związek „Polskie Mięso”. Zrzeszenie kształtuje i upowszechnia zasady etyki w działalności gospodarczej, w szczególności opracowując i doskonaląc normy rzetelnego postępowania w obrocie gospodarczym.
Program szkolenia realizowany jest przez Akademie Kulinarną Marcina Budynka, która została założona przez mistrza kulinarnego Marcina Budynka. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury, dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne. Prowadzi oraz występuje w programach telewizyjnych związanych z gastronomią. Ponadto jest organizatorem, jurorem wielu konkursów kulinarnych. Aktualnie jest właścicielem Tawerny Fisza w Augustowie.
Projekt „Stawiam na wołowinę” w całości jest Sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.