W słoneczne, niedzielne popołudnie, przed gnieźnieńskim Teatrem Fredry mieszkańcy naszego miasta mogli, w przyjaznej atmosferze, zjeść smaczne potrawy. „Restaurant Day – Gniezno na talerzu”, to impreza, która odbyła się dzięki wysiłkom Stowarzyszenia „Ośla Ławka”.
I rzeczywiście – na kilku stołach przed teatrem można było podziwiać ferię barw kulinarnych, małych cudów, a jednocześnie, za drobną opłatą, zakupić je i skonsumować oraz porozmawiać "o starych Polakach". Do wyboru było mnóstwo wypieków: muffinki, tarty, placki i inne oraz napojów na bazie owoców, czy warzyw. Wszystko pyszne i naturalne, a przygotowywane przez samych gnieźnian. Ja bym uczestników podzielił na dwie grupy – dodał Paweł Bąkowski. To są amatorzy i pół-amatorzy. Większość ludzi to są zwykli gnieźnianie, zupełnie niezrzeszeni, a zwyczajnie zaprawieni w kulinarnych bojach. Reszta są to osoby zajmujące się na przykład blogami kulinarnymi. Czyli są jakby bardziej ukierunkowani, ale nadal w formie amatorskiej.
Do wydarzenia dołączyli także pracownicy Urzędu Miasta Gniezna. Za uśmiech promujący nasze miasto na zdjęciu można było otrzymać koszulkę, kubek, czy długopis z hasłem "Gniezno – lubię to miasto!".
Zarząd Stowarzyszenia "Ośla Ławka" ma nadzieję, że impreza na stałe wpisze się w krajobraz kulturalny Gniezna i będzie wydarzeniem cyklicznym.
Alicja Tylkowska
Jeden komentarz
Zapraszamy na naszą fotorelację 🙂 https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1559667330928484.1073741838.1426990417529510&type=1